Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© alinoubigh dreamstime.com Elektronikproduktion | 17 april 2015

Obducat med i projekt Mosaics

Litografibolaget Obducat har bjudits in för att delta i ett transnationellt projekt kallat MOSAICS.
Projektet startades av samarbetsorganet eurostarsTM. Projektets mĂ„l Ă€r utveckling och kommersialisering av solpaneler med infĂ€rgning i ytan, sĂ„ kallade ”Dye-sensitized Solar Cell’s” (DSSC), med sĂ€rskilda anvĂ€ndningsomrĂ„den som smarta fönster och solceller integrerade i byggnader (”Building Integrated Photovoltaic”,BIPV).

En tillförlitlig och högkvalitativ DSSC-panel av större storlek Àr en nödvÀndighet för att DSSC-teknologin ska kunna avancera in pÄ marknaden för solceller integrerade i byggnader, skriver Obducat. Stora DSSC-paneler möjliggör ocksÄ reduktion av den effektivitetsförlust som uppstÄr vid sammankoppling av mÄnga smÄ solcellspaneler.

Projektets mÄl Àr att utveckla DSSC-paneler med en storlek av 914x580 mm med en effektivitet om 7 procent och stabilitet över lÄng tid. MÄlet Àr ocksÄ att utveckla de essentiella kemilösningar som behövs i kombination med antireflektiva nanostrukturer vilket förvÀntas möjliggöra en vÀsentlig kostnadsreduktion sÄvÀl som förbÀttring av tillförlitligheten pÄ DSSC-panelerna över lÀngre tid.

Projektkonsortiet bestÄr av fem mindre företag och ett forskningsinstitut och ett universitet, vilka alla har kompletterande kunskaper och lÄng erfarenhet inom de relevanta teknologiomrÄdena. Medlemmarna Àr följande:
  • Orion Co. Ltd., South Korea
  • Obducat Technologies AB, Sweden
  • Korea Institute of Energy Research, South Korea
  • Chung-Ang University, South Korea
  • Gaia Solar, Denmark
  • GPYO Engineering & Consultancy, Spain
  • AP Nanoteknoloji Ltd., Turkey

Obducat kommer att fokusera pÄ mönstringen av stora substrat med hjÀlp av bolagets NIL-teknologi. Mönstret som replikeras Àr nanobaserade strukturer med funktioner som antireflektion och sjÀlvrengöring.

MOSAICS-projektet startar i maj 2015 och löper över tre Är med en total budget om 2,6 miljoner euro.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2