Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© goteborgs hamn Elektronikproduktion | 17 april 2015

Robot redo att ringa in oljespill

En ny robot har invigts i Göteborgs Hamn. Den har till uppdrag att dra ut lÀnsor vid ett eventuellt oljespill. Den nya tekniken innebÀr snabbare och sÀkrare sanering av oljespill i Göteborgs Hamn.
I Göteborgs Hamn finns Nordens största allmÀnna energihamn. HÀr tas rÄolja in som blir till bensin, diesel, asfalt och andra raffinerade produkter. Trots mycket höga krav pÄ sÀkerhet kan olyckan vara framme och oljespill uppstÄ.

– DĂ„ Ă€r det viktigaste att oljan ringas in sĂ„ snabbt som möjligt sĂ„ att saneringen kan pĂ„börjas, sĂ€ger Dan-Erik Andersson, chef för Energihamnen i Göteborg.

För detta ÀndamÄl har Göteborgs Hamn AB investerat 3,5 miljoner kronor i en automatisk GPS-styrd lÀnsa. Vid ett spill kan personalen pÄ energihamnskontoret trycka pÄ en knapp pÄ vÀggen. DÄ Äker en torpedliknande farkost runt i hamnbassÀngen och drar ut den 400 meter lÄnga lÀnsan. AutomatlÀnsan Àr gjord i plast och sticker en halvmeter under vattnet och 20 cm över ytan.

– Roboten drar lĂ€nsan frĂ„n en pir till en annan. Man kan sĂ€ga att det bildas en stor pĂ„se dĂ€r oljan samlas in. Den har testats skarpt en gĂ„ng redan och dĂ„ gick det bra, sĂ€ger Dan-Erik.

JÀmfört med det gÀngse sÀttet, att dra lÀnsor manuellt med bÄtar, sparar automatlÀnsan tid. Det tar cirka 10 minuter för den att ringa in spillet jÀmfört med en halvtimme för lÀnsdragning med bÄt.

– Det Ă€r dyrbara minuter för att begrĂ€nsa spillet sĂ„ mycket som möjligt, sĂ€ger Dan-Erik Andersson.

Det Àr det göteborgsbaserade företaget SP Marine som tillsammans med Göteborgs Hamn utvecklat automatlÀnsan. Projektet pÄbörjades redan för fem Är sedan.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1