Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© bellemedia dreamstime.com Teknik | 22 april 2015

Pengar till automatiserade transporter och medicinteknik

Vinnova, Energimyndigheten och Formas satsar gemensamt 430 miljoner kronor pÄ fem nya strategiska innovationsprogram, bland annat automatiserade transporter och medicinteknik.
Programmen Àr en del av den nationella satsningen Strategiska innovationsomrÄden, som ingÄr i regeringens forsknings- och innovationspolitik. Totalt finns det nu 16 strategiska innovationsprogram med en sammanlagd statlig finansiering pÄ runt 600 miljoner kronor per Är. NÀringslivet bidrar med minst lika mycket.

– Med de nya programmen tar svensk forskning och innovation ett stort kliv framĂ„t. Den gemensamma satsningen frĂ€mjar nya forskningskonstellationer och tacklar de tvĂ€rvetenskapliga samhĂ€llsutmaningar som finns inom bland annat energi- och klimatomrĂ„det, sĂ€ger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.

Inom varje strategiskt innovationsprogram genomförs insatser för forskning och innovation, bland annat genom öppna utlysningar dÀr företag, lÀrosÀten och andra aktörer kan söka medel för forskning och innovation inom omrÄdet.
Bland de fem program som nu presentereas finns tvÄ som rör elektronikvÀrlden;

Medicinteknik

Programmet ska placera Sverige i en internationell topposition inom medicinteknikomrÄdet och bidra till förbÀttringar för patienter och hÀlso- och sjukvÄrden samtidigt som det leder till industriell tillvÀxt och ökade exportinkomster för Sverige.

Automatiserade transporter

Visionen Àr att Sverige positioneras som ledare inom automatiserade transportsystem. Programmet ska bidra till att uppnÄ de transportpolitiska mÄlen och underlÀtta en utveckling av ett hÄllbart Sverige.

Övriga omrĂ„den som presenterades Ă€r Ă€r samhĂ€llsbyggnad, resurs- och avfallshantering samt transportinfrastruktur.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2