Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© rangizzz dreamstime.com Elektronikproduktion | 05 maj 2015

Inission vill fortsätta konsolidera branschen

Det hĂ€nder mycket hos kontraktstillverkaren Inission. Å ena sidan finns det stora Ă€gandet i branschkollegan Incap, Ă„ andra sidan ska Inission in pĂ„ börsen.
Inission har inte legat pÄ latsidan under Äret som gÄtt och troligt Àr ocksÄ att det kommer att bli mycket att göra i vÄr. Bolaget har nu gÄtt ut med att börsen Àr mÄlet och det ska ses som ett led i den fortsatta konsolideringen.

”Inission AB har förvĂ€rv som en del i sin tillvĂ€xtstrategi. Inission AB vill vara en aktiv part i branschens konsolidering och en notering skapar en större flexibilitet vid förvĂ€rv”, skrev bolaget i samband med att börsnoteringsplanerna blev officiella.

– Vi vill vara med i konsolideringen av branschen för att se till att den svenska produktionen överlever under rĂ€tt förutsĂ€ttningar, sĂ€ger Managing Director Olle Hulteberg till Evertiq.

Det kanske största som har varit pĂ„ gĂ„ng innan börsnoteringen blev officiell Ă€r att Inission blivit storĂ€gare i den finska branschkollegan Incap. Dels har de estnisk produktion, men mer iögonfallande för Inissions del var kanske tillverkningsenheten i Indien – en kapacitet som Inission inte tidigare haft tillgĂ„ng till.

– Tittar vi pĂ„ Asien sĂ„ har det hĂ€nt saker dĂ€r borta i ett rasande tempo de senaste 15 Ă„ren. Lönerna gĂ„r upp och vi har en medelklass som vĂ€xer fram. Det gör att den inhemska efterfrĂ„gan ökar dramatiskt.

Fredrik Berghel, CEO Inission, fyller i:

– Vi har haft fyra stycken svenska kunder pĂ„ besök borta i Bangalore och det intressanta Ă€r att de inte Ă€r dĂ€r för att titta pĂ„ produktion dĂ€r de skeppar hem produkter. De Ă€r dĂ€r för att de vill sĂ€lja pĂ„ den inhemska marknaden. Sedan ska man vara medveten om att det Ă€r ett land med fortsatt specifika utmaningar. Det finns mycket korruption som mĂ„ste stoppas och det finns stora handelshinder till och med mellan regionerna i Indien.

Samtidigt, menar han, finns det en nisch hÀr som lÀmnats relativt orörd.

– Vi ser att de stora kontraktstillverkarna finns pĂ„ plats men de fokuserar pĂ„ regelrĂ€tt massproduktion och har en övervikt konsumentprodukter som de kör. Sedan har du low end-fabrikerna som ser ut som garage med trampade jordgolv i den andra Ă€ndan av spektrumet. DĂ€r mellan finns inte sĂ„ mycket och det vill vi fylla. Vi vill ha state of the art-produktion men utan att fokusera pĂ„ massproduktionen och Incap gör inga konsumentprodukter i fabriken.

Incap Ă€r dock inte bara verksamma i Indien utan har ocksĂ„ tillverkning i Estland. Även hĂ€r hĂ€nder det saker dĂ„ bolaget i somras fick en ny vd. Inission har varit drivande i det förĂ€ndringsprogram som Incap genomgĂ„tt efter nĂ„gra tuffa Ă„r.

– Vi gjorde ett extremt förĂ€ndringsprogram hos Incap och nu ligger verksamheten i break even. Sedan tycker vi att de fortfarande blivit hĂ€ngande lite för nĂ€ra kanten. De har lite för lĂ„g flyghöjd Ă€n sĂ„ lĂ€nge, sĂ„ att sĂ€ga. Men vi har ett Ă€rligt uppsĂ„t med att vi vill utveckla Incap. Nu har vi fĂ„tt in en ny styrelse med en helt ny atmosfĂ€r – samtidigt Ă€r det en utmanade resan Ă€ven framĂ„t. För Incap handlar det om att Ă„terstĂ€lla förtroendet, sĂ€ger Fredrik Berghel.

MarknadslÀget i Finland beskrivs ocksÄ som utmanande framÄt, samtidigt som konkurrensen Àr nÄgot mindre Àn i Sverige.

– De har haft ett stort beroende av Ryssland som satt sina spĂ„r pĂ„ marknaden nu. Samtidigt har Nokias neddragningar skapat vĂ„gor över hela industrin. Finland Ă€r ingen marknad som boomar utan de fĂ„r nog leva med att det Ă€r motvind ett tag.

Och vad Àr dÄ planen för konsolideringen om vi tittar pÄ den svenska marknaden? Jo, det finns tankar hÀr ocksÄ:

– Vi vill vĂ€xa vidare söderut Ă„t regionen Malmö-Köpenhamn. Vi knĂ„par pĂ„ att bygga ut den delen, För oss blir det sista geografipusselbiten i Sverige. Som sagt, vi jobbar pĂ„ detta utan att kunna nĂ€mna nĂ„gra namn, sĂ€ger Olle Hulteberg.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1