Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Csiro Elektronikproduktion | 05 maj 2015

Himlafenomenet var mikrovågsugn

I denna tidsÄlder Àr alla signaler som rusar fram och tillbaka genom atmosfÀren ett stort problem. Speciellt om du rÄkar vara rymdforskare, visar det sig.
BerĂ€ttelsen gĂ„r som följer: År 1998 upptĂ€ckte forskare som arbetade med det (vĂ€ldigt avlĂ€gsna) radioteleskopet i Parkes, Australien, mĂ€rkliga signaler. Inte allt för ofta, men en till tvĂ„ gĂ„nger per Ă„r. Den första teorin var att det rörde sig om nĂ„gra slags blixtnedslag. SĂ„ vitt forskarna kunde sĂ€ga var signalerna lokala och dĂ€rför var hypotesen att de pĂ„ nĂ„got vis uppstod i atmosfĂ€ren.

Men, som en blixt frÄn klar himmel hittades svaret. Efter 17 Är av begrundande. En ny mottagare installerades i faciliteten och den plockade upp starka signaler vid 2,4GHz: samma signatur som en mikrovÄgsugn.

The Guardian skriver att forskarlaget började utföra tester med mikrovÄgsugnen igÄng. Inga resultat. Detta tills mikrovÄgsugnen en dag var igÄng och nÄgon öppnade luckan utan att först stÀnga av apparaten. Bingo.

Vad som gjorde fenomenet Ànnu mer svÄrfÄngat var det faktum att forskarna allt som oftast har arbetat frÄn andra platser Àn frÄn sjÀlva teleskopet. Faciliteten underhÄlls dÀremot av lokal personal som har anvÀnt mikrovÄgsugnen till att vÀrma mat och kaffe. Det förklarar ocksÄ varför signalerna bara plockats upp under arbetstid, lokal tid. Och varför signalerna bara plockats upp i samband med att teleskopet pekats i riktning mot mikrovÄgsugnen.

SÄ, efter 17 Är kan vi nu sÀga: Vetenskapen vs. teknologin: 1-0.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 02:03 V11.10.8-1