Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ripasso energy Elektronikproduktion | 22 maj 2015

Svenskt bolag bakom världens mest effektiva solel?

Just nu testas vad som skulle kunna vara framtiden för solel ute i Kalahariöknen, Sydafrika. Och det Àr ett svenskt bolag i form av Göteborgs-baserade Ripasso Energy som ligger bakom.
Företagets utgÄngspunkt Àr att de kombinerar militÀr teknologi med gammal ingenjörskunskap som upptÀcktes pÄ 1800-talet. Med hjÀlp av speglar leder de in solstrÄlar som till 34 procent omvandlas till el. Standard-solpaneler ligger i regel pÄ ungefÀr halva det vÀrdet, skriver the Guardian (snittet ligger pÄ runt 15 procent med toppar upp mot 23 procent).

De massiva diskarna roterar sakta för att följa solens rörelse över himlavalvet och dÀrigenom maximera upptaget av solenergi. SolstrÄlarna fokuseras sedan till en varm punkt som driver en sterling-motor. De avancerade versionerna som Ripasso anvÀnder sig av utvecklades rent teknologiskt 1988 av dÄvarande Kockums för anvÀndning i ubÄtar.

Enligt tester som gjorts kan en disk generera tillrĂ€ckligt med el för att förse cirka 24 genomsnittliga brittiska hem med energi – utslĂ€ppsfritt. Ripasso har nu fĂ„tt finansiering för att pĂ„börja sin första storskaliga installation.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 18:25 V11.10.11-2