Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© siarhei tsalko dreamstime.com Komponenter | 22 maj 2015

Intel, Samsung, TSMC i den ordningen – och mycket rörelse

SK Hynix går upp på topp5, MediaTek når topp10 och Sharp och UMC når topp 20 – det rör sig bland halvledarföretagen.
Topp20-listan över de största leverantörerna av halvledare (IC, optoelektroniska, sensor och diskreta) för det första kvartalet visar på rörelse. Sju leverantörer finns i USA, fyra i Japan, tre i Taiwan, tre i Europa, två i Sydkorea och en i Singapore.

Listan inkluderar också tre stycken renodlade kiselsmedjor; TSMC, GlobalFoundries och UMC. Fyra företag är så kallat Fabless eller fabrikslösa. Topp4-företagen har alla helt olika affärsmodeller, påpekar IC Insights.

För de 20 största i världen ökade försäljningen med 9 procent jämfört med Q1 förra året (6 procent om kiselsmedjorna exkluderas).

Två nya bolag gjorde entré på listan: Det var japanska Sharp och Taiwan-baserade kiselsmedjan UMC. Dessa två ersatte amerikanska AMD och Nvidia. AMD hade ett riktigt tufft kvartal med 26 procent säljtapp jämfört med samma period förra året.


-----

© IC Insights

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-05-11 10:46 V9.5.4-2