Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© stefan hermans dreamstime.com Elektronikproduktion | 01 juni 2015

Svensk Elektronik: Kemikalieskatt riskerar att drabba tillväxt

Förslaget pÄ kemikalieskatt pÄ viss elektronik (SOU 2015:30) riskerar att drabba tillvÀxt och innovationskraft i Sverige utan att leda till önskade miljöförbÀttringar. Svensk Elektronik har dÀrför lÀmnat ett yttrande pÄ förslaget till regeringen.
"Vi anser att det liggande förslaget pÄ Kemikalieskatt pÄ elektronik riskerar att minska svensk konkurrenskraft samtidigt som det inte leder till de önskade miljöförbÀttringarna.

Vi vill uppmana den svenska regeringen att pÄ EU-nivÄ initiera ett forskningsprogram med syfte att ta fram ersÀttningsÀmnen med mindre miljöpÄverkan och utan försÀmring av sÀkerhet och tillförlitlighet", skriver Svensk Elektronik.

Skatten slÄr brett mot svensk industri

Förslaget innebÀr att en sÀrskild skatt ska lÀggas pÄ elektronik som innehÄller vissa kemikalier till exempel vissa flamskyddsmedel. Det egentliga syftet Àr att lÀgga denna skatt pÄ konsumentprodukter som sÀljs i Sverige. Problemet Àr dock att avgrÀnsningen av produkter sker med KN-nummer med bred omfattning, vilket innebÀr att stora delar av svensk elektronikindustri riskerar omfattande nya kostnader och ökad administrationsbörda. Detta kommer framför allt bli mycket kÀnnbart för de smÄ och medelstora företagen.

Inbyggda elektroniksystem Ă€r en avgörande konkurrensfaktor för svensk industri. FramgĂ„ngsrika företag med produkter inom automation, telekom, bilindustrin, medicintekniska produkter, hushĂ„llsprodukter och IT, Ă€r i hög utstrĂ€ckning beroende av funktion och förmĂ„ga i elektronik och mjukvara. Lika beroende Ă€r moderna fabriker av intelligenta system för automatisering, effektivisering och spĂ„rbarhet – dĂ€r elektronik och uppkopplade enheter spelar en central roll. De pĂ„lagor förslaget innebĂ€r medför försĂ€mrade förutsĂ€ttningar för internationellt konkurrenskraftig industriell utveckling i Sverige.

SvÄrt att kontrollera och drabbar SMF extra hÄrt

För mindre företag Àr det ofta svÄrt att fÄ fullstÀndiga materialanalyser frÄn sina leverantörer. För att kontrollera materialet krÀvs dÀrför egna tester. FullstÀndiga mÀtmetoder Àr svÄrtillgÀngliga, lÄngsamma och dyra. Idag anvÀnds XRF detektor för att utföra marknadskontroll för till exempel RoHS, som Àr en mycket ofullstÀndig metod men som anvÀnds ÀndÄ pga av att det jÀmförelsevis Àr snabbt och enkelt.

Förslaget leder alltsÄ till stort merarbete och ökade kostnader för att kunna kontrollera efterlevnaden, vilket sÀrskilt drabbar smÄ och medelstora företag.

Skatten leder inte till minskade kemikalieutslĂ€pp – Forskning behövs för att hitta sĂ€kra ersĂ€ttningsĂ€mnen

Om syftet med skatten Àr tÀnkt att vara minskade kemikalieutslÀpp frÄn elektronikprodukter finns inget i den föreslagna konstruktionen som garanterar detta. Den svenska marknaden Àr sÄ liten i förhÄllande till den globala att det inte skapar incitament för att finna ersÀttare för de beskattade kemikalierna. Den forskningsinsats som krÀvs för att finna möjliga ersÀttare och utvÀrdera att de dels uppfyller funktionen, och dels Àr bÀttre ur miljö- och hÀlsosynpunkt Àn de befintliga Àr mycket stor. En svensk tillverkare kan inte heller avstÄ frÄn att anvÀnda flamskyddsmedel dÄ andra direktiv och regelverk krÀver att varan uppfyller person- och brandsÀkerhetskraven. En produkt som inte uppfyller alla sÀkerhetskrav fÄr inte sÀttas pÄ marknaden. Vi vill dÀrför uppmana den svenska regeringen att pÄ EU-nivÄ initiera ett forskningsprogram med syfte att ta fram ersÀttningsÀmnen med mindre miljöpÄverkan och utan försÀmring av sÀkerhet och tillförlitlighet.

HĂ„llbar utveckling
För en hÄllbar utveckling pÄ vÄrt jordklot stÄr vÄrt hopp ofta till elektroniksystemen att lösa de utmaningar vi stÄr inför, till exempel inom medicinteknik, Àldreomsorg, och inte minst klimatfrÄgan. Genom att skapa smarta system för att spara energi och utnyttja förnybara energikÀllor finns möjlighet att minska koldioxidutslÀppen och hejda den globala temperaturhöjningen. En av vÄr tids allvarligaste hot.

Den föreslagna straffskatten pÄ elektronik riskerar att bromsa den innovationskraft och snabba utveckling som bÄde kan ge oss framtidens hÄllbara lösningar och samtidigt generera nya exportinkomster till Sverige.

Utöver det vi anför ovan, stödjer vi Àven Teknikföretagens yttrande.

Vi bidrar gÀrna i den fortsatta diskussionen.

Med vÀnlig hÀlsning

Branschorganisationen Svensk Elektronik
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2