Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© pichetw dreamstime.com Elektronikproduktion | 10 juni 2015

Driftstopp kostar tillverkningsindustrin miljarder

Oplanerade driftstopp berÀknas kosta svensk tillverkningsindustri uppemot 200 miljarder kronor per Är. Ett plötsligt maskinhaveri Àr tio gÄnger mer kostsamt Àn ett planerat driftstopp.
Enligt Hans Ahlmann, tidigare professor och nestor inom omrÄdet vid Lunds Universitet, finns det en vinstpotential inom tillverkningsindustrin pÄ cirka 180 miljarder kronor per Är enbart i Sverige, givet att man sköter underhÄllet smartare. UnderhÄll av maskinparken i en tillverkningsindustri hör till vardagen och det Àr ocksÄ nÄgot som företagen planerar för. Men det Àr de oplanerade driftstoppen, maskinhaverierna, som Àr det stora problemet. Dessa Àr bÄde kostsamma och tidskrÀvande, skriver Almi Invest i ett pressmeddelande.

Almi har ivesterat i Linköpingsföretaget Aretics, som har utvecklat ett system dÀr driftspersonalen kan inrapportera fel och driftstörningar. Lösning kan innebÀra att kostsamma maskinhaverier kan minimeras.

– Aretics system minimerar risken för att oförutsedda driftstopp sker. Systemets anvĂ€ndarvĂ€nlighet gör att fler Ă€n bara serviceingenjörerna kan inrapportera fel och avvikelser. Ju fler ögon och öron som övervakar maskinerna desto mindre blir risken för ett haveri och företaget hinner i god tid planera för ett kontrollerat driftstopp, sĂ€ger PĂ€r Carlshamre, Investment Manager pĂ„ Almi Invest.

Det handlar om ett molnbaserat system som helt och hÄllet Àr byggt för underhÄllsarbete, av experter pÄ underhÄll. Serviceteknikerna kan sjÀlva anpassa systemet för sin egen situation, utan konsulthjÀlp.

VÀrt att pÄpeka Àr att siffrorna inte enbart gÀller elektronikindustrin utan den svenska tillverkningsindustrin i stort.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1