Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© francois_ polito Teknik | 16 juni 2015

Tec Lund – i kommunikationsvärldens tjänst

Vad är det som händer i regionen runt Lund-Malmö i ett telekomlandskap som sakteliga omformas? Och vad kan vi förvänta oss av framtiden?

Det är morgon, den 9 mars i år, 2015. En dag som på redaktionen börjar som vanligt. Ömsom kaffe, ömsom skrivande, ömsom mejl och intervjuer. Där någonstans briserar bomben. Även vi som arbetar som journalister berörs givetvis av de nyheter som vi skriver om, även om vi i yrkesutövandet förblir opartiska så gott vi kan. 1'000 personer skulle bort från vad som en gång betraktades som en av svensk industris dyrgripar, dåvarande Sony-Ericsson, numera Sony Mobile. Det svenska telekomlandskapet fick ett bryskt uppvaknande, den förmiddagen.
"Kanske är det i ljuset av detta som den turbulenta tiden ska ses – en nödvändig omstöpning av det svenska telekomlandskapet"
För oss som i någon mån befinner oss i branschen är det enkelt att förklara det hela med att allting förändras. Asien är världens produktionstyngdpunkt och när Ericsson drog sig ur Sony började olyckskorparna kraxa ganska omgående. Som grädde på moset fick vi också se stora neddragningar hos Ericsson i Sverige samma vecka som varslet hos Sony. Allt som allt – en tuff period att genomlida för såväl arbetare som tjänstemän i telekombranschens innersta kärna. Likväl lär vi av historien att allting knappast är nattsvart mörker därför att saker förändras. Jag läste en gång en intervju med en framstående historiker som sade att nödvändighet, framför allt annat, driver utvecklingen. Kanske är det i ljuset av detta som den turbulenta tiden ska ses – en nödvändig omstöpning av det svenska telekomlandskapet. Kvar finns starka aktörer som fortfarande har muskler inom både produktion och utveckling. Nätverksvideo-företaget Axis har gjort mycket väsen av sig globalt och är sannerligen ett intressant företag att följa. Kompetensen från Sony hamnade delvis i Sigma Connectivity som vill förvalta ett starkt ingenjörsmässigt arv.
Som en obelisk från tider som passerat tonar Sony-Ericsson upp sig. © mroach
Inte minst har vi också en myriad av startups som nu ser dagens ljus. Allt ifrån jetdrivna surfingbrädor till magnetsensorer för dörrar. I det sistnämnda exemplet med Sensative, som Evertiq skrev om förra veckan, är det föga förvånande att vd Mats Pettersson har en bakgrund som produktutvecklingschef inom just Sony-Ericsson. Givetvis har hela Ideon science park-klustret, samt Lunds Tekniska Högskola, potential att dra nytt av det förändrade landskapet samtidigt som de personer som friställts har möjlighet att berika de unga företagen med erfarenhet och kunnande. Ett samgifte som i många andra liknande fall världen över har visat sig ha en stor inbäddad framgångspotential. Vi på Evertiq besöker årligen Lund med vår Tec-konferens. En mini-”mässa” och framförallt mötesplats för industrin. Det var här vi en gång satte ned det första spadtaget – 2011 – och vi har därför på nära håll varit med och bevittnat förändringen i regionen. I år väljer vi att lägga vårt fokus på just telekom då vi ser att det både finns ett intresse för detta i regionen – och för att både nya och gamla företag är i behov av en mötesplats. Det är vårt bidrag till att förhoppningsvis stödja en fortsatt livskraftig region, helt enkelt. Dessvärre kan vi inte gå händelserna i förväg och berätta för mycket om programmet – men räkna i varje fall med tunga namn inom telekomvärlden – och förhoppningsvis en fin uppslutning bland regionens företag. ”Om spetskompetenser sprids ut finns det en stor risk att den svenska konkurrenskraften på telekomområdet minskar”, sade Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer, i samband med varslen. Något som givetvis slår mot hela det svenska elektroniklandskapet långt utanför telekomvärldens gränser. I september hoppas vi få en indikator på vart branschen är på väg. För att titta närmare på vårt event och för att anmäla dig som deltagare, klicka in dig på länken. Där hittar du all information om dagen.
Annons
Annons
2020-10-20 19:22 V18.11.10-1