Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq Elektronikproduktion | 18 juni 2015

Evertiq besöker Para Tech Coating och HP Etch

Jan KilĂ©n Ă€r lite av en ”branschkĂ€ndis” med sina mĂ„nga Ă„r i elektronikens tjĂ€nst. Vi har pratat bĂ„de Parylene och HP Etch under vĂ„rt besök i JĂ€rfĂ€lla utanför Stockholm.
De stora industrilokalerna dÀr HP Etch och Para Tech Coating sitter Àr i nÄgon mÄn ett arv frÄn en svunnen era, samtidigt som full aktivitet rÄder inne pÄ de olika fabriksgolven. En gÄng i tiden var det hÀr en tillverkningsenhet för IBM:s skrivare modell större. Det Àr ocksÄ dÀr bakgrunden till HP Etch finns. Och i och med det ocksÄ Para Tech Coating.

"JÀmfört med lacker sÄ har det helt överlÀgsna egenskaper. Det Àr alla rörande överens om"
Vi sitter ned med Jan Kilén, vd för bÄde HP Etch och Para Tech. HP Etch tillverkade i de tidiga Ären (och tillverkar fortfarande) produkter för IBM:s rÀkning. DÀr, i en svunnen tid, dök det upp ett kort till en skrivarapplikation som behövde isoleras. Valet föll pÄ Àmnet Parylene. Amerikanska Para Tech Coating, Inc startade redan 1968 dÄ företagets grundare köpte licens och utrustning för processen som utvecklats av Union Carbide. Jan Kilén startade upp skandinaviska Para Tech Coating Scandinavia 1999. Nu, efter 16 Är, har amerikanerna köpts ut ur bolaget och dÀrför laddar Para Tech nu inför framtiden.

– Vi har inte haft nĂ„gon direkt draghjĂ€lp av amerikanerna utan vi har drivit det hĂ€r sjĂ€lvstĂ€ndigt. DĂ„ tyckte vi att det var bĂ€ttre att köpa ut dem, förklarar Jan KilĂ©n.

För att enkelt förklara vad Parylene Àr kan det beskrivas som en polymer som appliceras pÄ ytan med hjÀlp av en vakuumprocess. Detta skyddar sedan elektroniken mot elementen samtidigt som inga spets-effekter, ytspÀnnings- eller gravitationseffekter förekommer.

– JĂ€mfört med lacker sĂ„ har det helt överlĂ€gsna egenskaper. Det Ă€r alla rörande överens om, sĂ„ Ă€r det bara. Det tycker företagen som sĂ€ljer lacker inte om att höra men det Ă€r ingen som sĂ€ger emot heller, sĂ€ger Jan KilĂ©n.

"Parylene trÀnger in överallt vilket har bÄde sina för- och nackdelar. Konstruerar man rÀtt minskar behovet av maskning pÄ ytor/komponenter som inte ska belÀggas"
Fortfarande beskriver han dock Parylene som okĂ€nt inom stora delar av industrin – trots att Para Tech har hĂ„llit igĂ„ng i 16 Ă„rs tid. Samtidigt menar Jan KilĂ©n att den bĂ€sta tiden ligger framför tekniken dĂ„ kraven pĂ„ elektronikens tĂ„lighet idag har ökat markant. Planen Ă€r dĂ€rför att omsĂ€ttningen ska fortsĂ€tta uppĂ„t med mĂ„let att inom en nĂ€rtid fördubblas. Idag har Para Tech Coating runt sex personer som arbetar inom bolaget men Ă€ven hĂ€r vill man öka pĂ„ med ytterligare 3-5 anstĂ€llda tids nog. MĂ„let för 2015 Ă€r att öka omsĂ€ttningen med runt 20 procent.

Hur ska Para Tech dÄ rent konkret gÄ till vÀga för att ta mer mark av konkurrerande lösningar?

– Lackernas nackdel Ă€r att de flesta fortfarande Ă€r lösningsmedelsbaserade. Det hĂ€r Ă€r inte bra för arbetsmiljön och de flesta som idag anvĂ€nder lack Ă€r sĂ€kert jĂ€tteglada att slippa det. VĂ„rt mĂ„l nu Ă€r att nĂ„ ut till konstruktörerna sĂ„ att de tar med Parylene nĂ€r de ritar produkten. Vi vet att exempelvis EMS:arna Ă€r vĂ€ldigt intresserade av det hĂ€r men de följer ju ritningen de fĂ„r framför sig.

Han menar ocksÄ att det blir en bÀttre ekonomisk affÀr om Parylene kommer in tidigt i processen:

– Det Ă€r viktigt att komma in tidigt och fĂ„ konstruktörerna att konstruera produkten pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att det blir lönsamt. Parylene trĂ€nger in överallt vilket har bĂ„de sina för- och nackdelar. Konstruerar man rĂ€tt minskar behovet av maskning pĂ„ ytor/komponenter som inte ska belĂ€ggas. DĂ„ behöver det inte bli dyrare med Parylene Ă€n med nĂ„gon annan lösning. Men sen Ă€r det ocksĂ„ sĂ„ att företagen som hĂ„ller pĂ„ med lacker tycker om att prata om att Parylene Ă€r svindyrt.

Kunderna Äterfinns idag inom i stort sett hela Europa. De flesta större finns dock i nÀromrÄdet: Sverige, Danmark, Finland, Polen och de baltiska lÀnderna.

– Egentligen kan man nog sĂ€ga att vi levererar till Europa frĂ„n Italien och uppĂ„t, sĂ€ger Jan KilĂ©n.

Och sÄ lite HP Etch...

"Ingenting Àr omöjligt, det Àr bara olika svÄrt"
Även om mycket hĂ€nder hos Para Tech Ă€r det av naturliga skĂ€l ocksĂ„ intressant att titta pĂ„ vad som hĂ€nder hos HP Etch i samma veva dĂ„ de – som nĂ€mnt – bĂ„da inryms tillsammans med ett antal andra bolag i vad som var IBM:s stora fabrik.

– Ingenting Ă€r omöjligt, det Ă€r bara olika svĂ„rt, sĂ€ger Jan KilĂ©n och syftar pĂ„ starten av verksamheten 1987, dĂ„ egentligen ingenting fanns pĂ„ plats utan allt byggdes upp ”frĂ„n scratch”.

Det var det Äret som IBM startade sin högprecisionsetsning i JÀrfÀlla och 1995 övertog HP Etch verksamheten. HP Etch Àr ocksÄ fortfarande den enda leverantören av skrivband till IBM.

Vi tar en tur genom fabriken. HP Etch har gjort ett bra jobb med att fylla stora delar av ett av vÄningsplanen i den flygen vi rör oss igenom. Vi gÄr genom gÄngarna, tittar in genom fönstren till renrum och passerar rum med maskiner för etsningsprocessen, reningsanlÀggningar för vatten och hyllor fyllda med verktyg och material.

– Det rullar pĂ„ bra nu, sĂ€ger Jan KilĂ©n. FrĂ„n och med 2013 har det blivit bĂ€ttre tider igen och trenden hos HP Etch Ă€r positiv. Vi hĂ„ller nu pĂ„ att investera i nya maskiner, bland annat en ny vĂ„tprocessmaskin. Det Ă€r roligt att tĂ€nka tillbaka pĂ„ nĂ€r vi körde igĂ„ng och hade fĂ€rre Ă€n tio aktiva kunder. Förra Ă„ret hade vi 350 kunder över hela jordklotet.

Och apropÄ roliga saker, ni firar ju nu i dagarna 20 Är. Kan du berÀtta om nÄgra speciella hÀndelser som har skett under Ärens lopp?

– En rolig sak som hĂ€nde var nĂ€r vi blev leverantör till en av vĂ„ra större konkurrenter, DEK, pĂ„ specialstenciler. En annan viktig tidigare hĂ€ndelse var sĂ„klart nĂ€r vi blev single source pĂ„ printband, 1997, dĂ„ IBM lade ner sin egen tillverkning i USA.

Han fortsÀtter:

– Att vi med vĂ„r teknik kan etsa stenciler Ă€r sĂ„klart roligt. Och att vi kan göra det till de mest komplicerade produkterna. Det Ă€r vi ensamma i Europa om. En annan spĂ€nnande grej Ă€r att vi skaffat oss agenter i vĂ„ra nĂ€rliggande lĂ€nder. Vi ser en expansion i vĂ„rt nĂ€romrĂ„de. Vi har ocksĂ„ fĂ„tt igenom ett patent pĂ„ en ytbelĂ€ggning, Ni/PTFE, som förbĂ€ttrar pastaslĂ€ppet och underlĂ€ttar rengöringen av stencilen i screentryckaren.

  • /
  • /
  • /
  • /
  • /


© Bilder: HP Etch, Para Tech och Evertiq
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1