Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© elena duvernay dreamstime.com Elektronikproduktion | 22 juli 2015

Svenska instrument till Jupiter

Den europeiska rymdorganisationen ESA har meddelat att det blir franska Airbus som fÄr bygga Europas nÀsta stora rymdfarkost JUICE (JUpiter ICy moons Explorer), som skickas till jÀtteplaneten Jupiter och dess isiga mÄnar. Med svenska instrument i lasten.
Projektet inleddes 2012 och farkosten ska skjutas upp nÄgon gÄng runt 2022 för att nÄ Jupiter 2030. Kontraktet för konstruktionen av farkosten Àr vÀrt drygt 350 miljoner euro och drar i gÄng i Airbus fabriker i Toulouse i slutet av mÄnaden. TvÄ av de tio vetenskapliga instrumenten ombord kommer frÄn Sverige.

De svenska instrumenten utvecklas av forskargrupper vid Institutet för rymdfysik, IRF, i Kiruna och Uppsala. Det ena, PEP, ska mÀta vilka typer av partiklar som finns kring Jupiter och dess mÄnar för att ta reda pÄ hur rymdmiljön fungerar i Jupiters vÀldiga magnetosfÀr. Det andra, RPWI, ska mÀta radiovÄgor, elektriska och magnetiska fÀlt och laddad gas, sÄ kallad plasma, runt mÄnarna för att undersöka om miljön under isen Àr lÀmplig för liv. IRF har fÄtt finansiering frÄn Rymdstyrelse för att utveckla sina instrument.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2