Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© heintje joseph lee dreamstime.com Analys | 11 augusti 2015

Gartner: Konkurrensen hårdnar om det 'smarta' hemmet

Analytikerna vid Gartner sÀger att konkurrensen om att leverera IoT-gatewayen till det smarta hemmet ökar nÀr marknaden tar fart.
Hypen om det smarta hemmet Ă€r inget nytt, och det Ă€r sannerligen ett modeord som drivit folk i branschen till vansinne. (HĂ€r spekulerar jag fritt.) Inte desto mindre hĂ„ller det pĂ„ att hĂ€nda saker nu i ett rasande tempo. Gartner Inc pratar bland annat om striden för att bli ”gatewayen” till det smarta hemmet.

Det Ă€r en rad prylar som kommer att kopplas upp inom en nĂ€ra framtid. Det Ă€r smarta ugnar, som kan laga maten ”Ă„t dig” och ge dig recept, smarta diskmaskiner, smarta tvĂ€ttmaskiner och smart belysning som Gartner tar upp som nĂ„gra exempel.

NĂ€r hushĂ„llsapparater har ökat i ”smartness”, samtidigt som cellulĂ€ra och kabelanslutningar förbĂ€ttrats och prissĂ€ttning minskar, har viljan bland konsumenterna ökat gĂ€llande att kontrollera hemmet som en holistisk plattform av enheter och apparater.

"MÄnga IoT-applikationer utlöses av sensorer och behöver datahantering, men det finns ingen enskild sakernas Internet-gateway till hemmet", sÀger analytikern Paul O'Donovan. "NÀr internetanslutna hem blir allt smartare, blir gatewayen centrum för anslutning av olika enheter och hushÄllsapparater för att möjliggöra hanteringen av ekosystemet."

IoT-gatewaymarknaden expanderar snabbt. Antalet smarta anslutna bostÀder vÀntas vÀxa frÄn mellan 100 miljoner och 200 miljoner hem nu till mellan 500 miljoner och 700 miljoner hushÄll fram till 2020.

"NÀr sakernas internet-gatewaymarknaden gör framsteg kommer Internetleverantörer vara tidiga vinnare i kampen om home-gateways, förutsatt att de utvecklar lösningar eller ingÄr partnerskap med hub-tillverkare. Mobiltelefoni-leverantörerna kommer att fÄ en mindre del av denna marknad, men i slutÀndan kommer den cellulÀra modellen inte att ha tillrÀckligt med bandbredd för att konkurrera med ISP-lösningen. PÄ lÀngre sikt kommer det att krÀvas en integrerad enhet, dÀr gatewayen ocksÄ Àr navet, eller sÄ kommer integrerade hubbar och gateway-lösningar att behövas ", sÀger Paul O'Donovan.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2