Komponenter | 15 september 2000

Inspektionssystem "Best product" under EP-2000

Inspektionssystemet EsraScope 2000 valdes till "Best Product in show" under EP-2000. Det är ett system som tar vid när röntgensystemen inte längre räcker till vid avsyningen av ytmonterade kretskort med BGA- och FlipChip-komponenter.
Utvecklingen inom förbindningstekniken ställer allt större krav på utrustningen för kvalitetskontroll och felsökning. Komponenternas anläggningsytor blir mindre och mindre, vilket medför städnigt växande krav på förbindningarna.
- Processfönstret blir ju allt mindre och det är lätt att göra fel, säger Urban Hallberg, försäljningschef på Filtronic i Lidköping. Han konstaterar att röntgensystemen inte räcker till vid inspektion av t ex BGA-bestyckade kort. Då krävs förfinad teknik och det är här som inspektions-system EsraScore 2000 kommer in. Det är baserat på endoskopi och är försett med specialutvecklad programvara.
Vid en analys dokumenteras resultatet i bild och systemet "bestämmer" vad som är fel. Med hjälp av programvaran letas liknande fall fram och operatören får information om hur felet åtgärdats. I de fall systemet inte finner något liknande fall kopplas operatören via Internet upp till den tyske leverantören, som ser till att alla frågor besvaras.
- Man kan t ex se om flussrester ligger kvar, renhetsgrad, utföra mätningar i alla hörn på en komponent och se om förbindningen är OK, säger Urban Hallberg och påpekar att en operatör kan kommunicera med kollegor i andra fabriker om hur ett inspektionsresultat skall tolkas. Det leder till mer enhetliga bedömningar.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-1