Annons
Annons
Annons
Annons
© wrangler dreamstime.com Analys | 08 september 2015

'Nedgång för leverantörer oroar'

Teknikföretagens konjunkturbarometer bjuder som vanligt på en blandning. För elektronikindustrin märks exempelvis en minskning i exportorder.

Orderingången för industrin i Sverige fortsätter sammantaget öka i oförändrad takt, men produktionen är fortsatt låg. Skillnaderna är också stora mellan olika branscher. Transportmedelsindustrin visar fortsatt stark orderingång, maskiner går något bättre än tidigare samtidigt som metallvaruföretag och elteknik har en dämpad utveckling, skriver Teknikföretagen. Mest oroande är att leverantörsföretag rapporterar påtagligt svaga siffror. Rapporten visar att orderingången för leverantörer till bilindustrin är svag, att maskinindustrins leverantörer minskar kraftigt på export och att vi även har en tillbakagång för leverantörer till de eltekniska branscherna. – Det finns positiva inslag som att orderingången fortfarande växer totalt sett och att utnyttjandet av produktionskapaciteten och efterfrågan på yrkesarbetare är något bättre än tidigare under året, men det är fortfarande på nivåer vi normalt ser i lågkonjunkturer. Att orderingången för leverantörerna överlag nu är mer nedåtriktad är därtill högst oroande, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune i en kommentar till rapporten. Elektronik
© Teknikföretagen
För segmentet "Leverentörer till tele- och elektroindustrin, instrumentindustrin samt tillverkare av elmaskiner" visor siffrorna att efter en mycket omfattande ökning i exportorderingången för tillverkare av elmaskiner tidigare under andra kvartalet rapporteras nu en närmast oförändrad ordernivå. Orderstocken uppfattas som normal av en övervägande majoritet av företagen. Leverantörer till elektroindustri redovisar också en dämpad orderingång på export och sammantaget är ökningen nu begränsad. Positivt är att efterfrågan förbättrats för instrumentindustrin och med ökade exportorder ökar orderingången också sammantaget. Hemmaefterfrågan är dock fortsatt låg och orderingången minskar.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2020-05-28 10:59 V18.6.7-1