© beatricee _dreamstime.com
Elektronikproduktion | 14 september 2015
Eskilstuna Elektronikpartner satsar på fordonsindustrin
Vi har tagit oss en liten pratstund med Eskilstuna Elektronikpartners vd Mikael Joki. Ett spännande projekt finns just nu på kontraktstillverkarens bord.
Eskilstuna Elektronikpartner (EEPAB) är just nu inne i en positiv trend, beskriver Mikael Joki. Om 2013 och 2014 får betraktas som relativt odramatiska ”mellanår” har det under 2015 varit en högre beläggning och större volymer.
Företaget är nu också involverat i ett innovationsprojekt riktat mot fordonselektronik. Med tanke på EEPAB:s bakgrund som avknoppning till Autoliv, där EEPAB bland annat levererade reservdelar till Saab under sin tidiga resa, är det kanske föga förvånande att det finns kompetens att hämta här.
Mikael Joki berättar att de är ett gäng på företaget som har arbetat med fordonselektronik sedan 80-talets glada dagar – med både inhemska produktägare och europeiska tillverkare. Såväl Koenigsegg, med sina snabba sportbilar i ena sidan av spektrumet, som tyngre fordonstillverkare tänkta för tung industri i den andra delen av spektrumet, räknas till kundsidan.
Ett projekt byggt på samverkan
Kompakta kraftmoduler för fordonsapplikationer Projektet avser att ta fram och utvärdera mer produktionsnära prototyper av kompakta omriktarmoduler avsedda för att realisera en mycket kompakt integration av elmaskin och tillhörande kraftelektronik. Projektet får Vinnova-medel.Projektet innefattar resurser från både Kungliga tekniska högskolan - avdelningen för elektrisk energiomvandling, och Eskilstuna Elektronikpartner. EEPAB ska vara med och ta fram prototyper till projektet – som alltså inte kommer att stanna på ritningsstadiet. – Det är ett fordonsprojekt där vi är med och utvecklar kompakt kraftelektronik för fordonsapplikationer. Både vi och KTH tycker att det är intressant att se vad vi gemensamt kan uppnå. Det är intressant både i perspektivet kunskap och befintlig teknologi i samverkan, och också akademi och industri i samverkan. Vi har tidigare arbetat med akademin men det här projektet är väldigt konkret, förklarar Mikael Joki. Dessutom ser Eskilstuna Elektronikpartner flera synergier bland befintliga kompetenser: – Vi kan bland annat använda oss av vår högströmsteknologi gällande mönsterkort i det här projektet.
"Det krävs innovativt tänkande för att befästa positionen som underleverantör inom fordonsindustrin."Fordonsindustrin har gått lite upp och ned sista tiden. Hur påverkas ni? – Det vi märker är att det är en tuff kravställning och kravbild på underleverantörer. Det handlar om "cost cuts" hela tiden och det kan givetvis vara lite svårt att leva upp till. Det krävs innovativt tänkande för att befästa positionen som underleverantör inom fordonsindustrin. Vi såg en period av mindre utveckling på marknaden men nu tar det fart igen. Som exempel har företag som Volvo ökat på volymerna inom vissa segment. Men visst, det är en tuff bransch att jobba mot. Han fortsätter: – Samtidigt sker det stora förändringar inom landskapet. Eldriften i fordon är ett nytt utvecklingsområde och en spännande utveckling som råder över tid. De här förändringarna skapar förutsättningar också för svenska företag. Sker samma utveckling på den tyngre fordonssidan? – Det finns en motsvarande vilja att ta till sig ny teknik även i tunga fordon, exempelvis drivkällor. Det blir mer och mer kraftelektronik också i tyngre fordon. Ni som arbetar mot fordonsindustrin måste också ha sett en del av de långa betaltiderna? – Så är det. Vi bedriver ju inte bankverksamhet, man har inte den ekonomiska situationen att agera ekonomiskt stöd för stora internationella bolag. Det är en tuff situation som man ställs inför och det finns många som inte klarar av att hantera det. Det bidrar till att det inom fältet finns en dålig lönsamhet. Självklart vill man ha en förändring.
ABB:s robotikcenter i Västerås invigt
Bandet klippt för bolagets nya demo-, test- och utbildningscenter på Finnslätten.
ABB-konkurrent omstrukturerar – över 200 jobb kan ryka
Omstruktureringen drabbar underavdelning till bolagets robotik-segment på grund av ekonomisk ovisshet.
Ledande EMS:are på väg mot storförvärv
En av världens ledande EMS:are är på väg att köpa en av Europas ledande aktörer i branschen.
Ruag Space bestyckar rymdteleskop
Snart är det dags för uppskjutningen av rymdteleskopet Cheops – och med ombord finns elektronik från Ruag Space.
EP-TeQ distribuerar självkörande intelligenta industrifordon
Tecknar avtal med tysk specialist inom segmentet fast och rörlig robotik.
Tactotek och Kyocera tecknar samarbetsavtal
Målet är att få ut lösningar av typen IMSE till nya marknader.
Sensys Gatso landar mångmiljonorder i Australien
Sensys Gatso har genom sitt dotterbolag, Sensys Gatso Australia, fått ytterligare en order till ett värde av 8 miljoner australiensiska dollar, motsvarande 52 miljoner kronor för leverans av fordonsmonterade trafiksäkerhetssystem till delstaten Victoria.
Bygget av SEEL kan äntligen påbörjas
EU-kommissionen beslutade i måndags att godkänna Sveriges ansökan om stöd för uppbyggnaden av elektromobilitetslabbet SEEL (Swedish Electric Transport Laboratory AB).
BEPE: ”Kraften i människan kan ha en rejäl utväxling”
Hos BEPE Elektronik handlar det inte enbart om hårda mönsterkort – även mjuka ting har en given plats hos det Alingsås-baserade företaget, berättar vd:n och marknadschefen Peder Thiel.
Rumänien får ny battericellsfabrik – i drift nästa år
Räknar med en årlig produktion på upp emot en miljon celler.
Ny ekonomichef hos Smoltek
I rapporten för det tredje kvartalet berättade Smoltek att man hade som mål att tillsätta en ekonomichef den 1 januari. Nu meddelar nanoteknikföretaget att rekryteringen gått i hamn.
"Brist på riktlinjer ökar riskerna med laddstationer"
I takt med att det installeras laddplatser i byggnader saknas klara riktlinjer för hur det ska göras. Det menar Jan Fägnell, brandkonsult på PE Brand & Skydd.
IPC: Mönsterkortarna mest optimistiska inför 2020
Ett tungt 2019 gör att elektroniktillverkarna blickar framåt mot den nästkommande tolvårsperioden med viss tillförsikt. Det visar en ny undersökning gjord av IPC – där de medverkande mönsterkortstillverkarna ser positiva utsikter.
Komponentleverantör hämtar kraft från Elbogen Electric
Presenterar ny supportingenjör som kommer bygga upp och vidareutveckla supportfunktionen till kunder.
Powercell klara för nästa steg i industriprojekt
Bränslecellsteknikbolaget får samtidigt finanseringsstöd i mångmiljonskiktet.
Sensys Gatso får grönt ljus i Australien
Trafiksäkerhetsbolaget erhåller tekniskt typgodkännande för Gatso T-seriens mobila digitala trafiksäkerhetskamera.
Inzile stärker upp med ny teknisk chef
Samlar 30 års erfarenhet inom fordonsindustrin från bland andra Volvo, Fiat, Autoliv och Nevs.
Invisio får ny kund inom amerikanska försvarsdepartementet
Lägger mångmiljonorder på kommunikationssystem hos bolaget.
NAND och DRAM spås stark comeback 2020
Efter det tunga fjolåret förväntas produktkategorierna inte enbart återhämta sig under 2020 – de tar även täten.
AQ Wiring Systems nya fabrik i rullning
Mångmiljonsinvestering har resulterat i en andra fabrik i Polen.
LuminaLED öppnar ny fabrik
LED-tillverkaren har slagit upp portarna till produktionsanläggning i Chisinau, Moldavien.
Visa fler nyheter
Läs även