Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© kontaktpressning Komponenter | 18 september 2015

50 år av Kontaktpressning

AB Kontaktpressning firar 50-årsjubileum. Och det har hänt en hel del från Abiko-dagarna, Flextronics-förvärv och till nutid.

Okej, vi börjar från början: Historielektionen. 1965 startade Olle Landgren företaget AB Kontaktpressning. När Olle Landgren tragiskt gick bort sålde hans fru, Lisa Landgren, firman till nästa person som kommer in i berättelsen. Då befinner vi oss i 70-talets Sverige: Manchesterbyxor och murriga färger, helt enkelt. Där någonstans kliver Abbe Mühlrad in i handlingen. Han öppnade upp en ingenjörsfirma under namnet Abiko. De hade en rad olika produkter i form av verktyg (Abiko 50-tången, Stripex avisoleringstång) och viktigast för denna historia: kabelskor. Abbe Mühlrad hade nämligen en vision om att pressa kontakter på kabel istället för att löda. 1979 sålde han Abiko till Svenska Navigator. Abbe Mühlrad ville emellertid inte driva vidare AB Kontaktpressning helt själv, istället plockade han in två nära kollegor; Stig Wallin och Rolf Farrenkopf. Detta skedde 1980 och är på det viset grunden till det moderna företaget. (Som en not kan berättas att Stig Wallin satt kvar i styrelsen tills han avled, tidigare under 2015). Nutiden Nu börjar vi komma in på nyare tiders terräng. Vi befinner oss 2005 – samma år som Youtube såg dagens ljus. Det året köpte AB Kontaktpressning inkråmet från Flextronics Internationals kablageproduktion i Sätra i Stockholm. Det gjorde att företaget fick en utökad maskinpark, teknik för signalkabel och dessutom mycket know-how i form av medarbetare.
2005 förvärvade AB Kontaktpressning Flextronics kablageverksamhet. Här är en bild från denna tid. © Kontaktpressning
På senare år har Kontaktpressning fortsatt att utvecklas – då genom ett program som företaget varit aktivt i tillsammans med Fackförbundet IF Metall och som har inneburit en kompetenshöjning: – Det var egentligen ett väldigt unikt program, säger vd Anna Lesnik. Det som var helt unikt och generöst var att det inte bara var medlemmar som fick deltaga utan också styrelse och ledning - alla fick vara med i paketet. Vi analyserade vad vi har för styrkor och svagheter. Det har verkligen stärkt vårt företag. Jag själv tillträdde i mars 2013 och fick ett fantastiskt stöd i att stärka mig som ledare. IF Metall gjorde något stort för oss på Kontaktpressning. Anna Lesnik säger att de lyckats öka försäljningen med runt 20 procent den senaste tiden och nu är siktet ställt på att gå fram med ytterligare 20 procent. Kablage, precis som många andra komponenter utan högt förädlingsvärde, har flyttat ut och många tillverkare har kastat in handduken. Vad tror du är förklaringen till att ni har klarat er kvar i 50 år? – En satsning som gjordes och som har hjälpt oss en del är att fastigheten byggdes ut. Vi är hyresvärdar samtidigt som vi arbetar med kablage. Det blir dessutom enklare att förhandla med bankerna på grund av detta. Men när det gäller själva verksamheten handlar det om att ha spetskompetens och att ha krävande kunder som driver på utvecklingen. Vi tvingas hela tiden tänka nytt och använda vår kompetens för att hitta lösningen för kunderna.
Annons
Annons
2022-01-20 15:01 V20.1.11-1