Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© scanrail dreamstime.com Komponenter | 02 oktober 2015

KTH ordnar metod för batterikoll

KTH-forskare har tagit fram en metod för att kunna ta reda pÄ mer information om batteriets hÀlsotillstÄnd. Lösningen ersÀtter dessutom dyra och komplicerade labbtester av batterierna dÄ den kan bÀddas in i en mobilapp.
– Fram till idag har man vetat vĂ€ldigt lite om batteriets hĂ€lsotillstĂ„nd sĂ„ lĂ€nge man inte plockat ut det ur elbilen och gjort ett labbtest, sĂ€ger Verena Klass, forskare och doktorand i elektrokemi pĂ„ KTH.

Metoden kan till exempel visa körstrĂ€cka per laddning för elbilsbatterier och dĂ€rmed ge en potential köpare av en begagnad elbil lite mer kött pĂ„ benen. Metoden bygger pĂ„ en sjĂ€lvlĂ€rande algoritm – som skulle kunna jĂ€mföras med den som sökmotorer anvĂ€nder för att ranka resultat – som krĂ€ver tillgĂ„ng till loggdata och parametrar som strömstyrka, spĂ€nning och temperatur hos batteriet.

Projektet, som gÄr under namnet "State-of-health estimation of lithium-ion batteries in electric vehicles" har genomförts pÄ Skolan för kemivetenskap vid KTH. Metoden Àr jÀmförbar med ett elektrokemiskt test. Kort och gott sÄ fÄr man fram information om batteriets kapacitet och resistans.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2