Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© rangizzz dreamstime.com Elektronikproduktion | 16 oktober 2015

Leab: Fler vill ha produktion i Sverige

Leab ser en trend med kunder som vill ha elektronikproduktion i Sverige. Nu investerar kontraktstillverkaren ytterligare i LövÄnger. Vi har pratat med vd Martin Linder.
Kontraktstillverkaren Leab gick ut hÄrt i inledningen pÄ Äret och gjorde en del nyinvesteringar i produktionsanlÀggningen i LövÄnger, en bit utanför SkellefteÄ. Detta innebar bland annat att en ny ICT-utrustning, In Circuit Test, inhandlades, för att testa producerade kretskort. Utöver det införskaffades ocksÄ ny AOI-utrustning för avsyning. Investeringsarbetet har sedan fortsatt Àven under den senare delen av Äret:

– Vi hĂ„ller pĂ„ att se över produktionen i LövĂ„nger i samband med det LEAN-arbete vi utför. Vi kom fram till att vĂ„rt flöde inte Ă€r helt optimalt och nu hĂ„ller vi pĂ„ att lĂ€gga om huvudflödet genom fabriken. I samband med det investerar vi i nya vĂ„glödar. Det ser vi som ett ganska viktigt steg i utvecklingen av fabriken. Vi har valt att inte satsa pĂ„ en stor maskin utan flera mindre eftersom vi vill vara flexibla och snabbfotade, sĂ€ger vd Martin Linder.

En annan satsning som gjorts i LövÄnger och som nu börjar fÄ effekt Àr Leabs arbete med att sÀtta upp ett sÄ kallat industrialiseringscenter.

– Vi fĂ„r vĂ€l sĂ€ga att det har blivit en riktig succĂ©. Vi har sett att nyckeln till framgĂ„ng för vĂ„ra kunder Ă€r nĂ€r vi fĂ„tt gĂ„ igenom en ordentlig industrialiseringsprocess, inte bara avseende produkten utan ocksĂ„ produktionen. NĂ€r vi fĂ„r göra ett ordentligt förarbete underlĂ€ttar det i alla processer, exempelvis vid upprampningen av volymerna.

Betyder det hÀr att Leab idag kommer in tidigare i produktens livscykel Àn tidigare?

– Vi har egentligen varit tidigt inne i produktcykeln Ă€ven förut, men det var kanske inte en lika vĂ€l genomtĂ€nkt process som det Ă€r idag. DĂ„ handlade det mycket om att det var kunden som fick bestĂ€mma hur noggranna vi skulle vara men dĂ€r har vi satt ned foten och sagt att 'den hĂ€r nivĂ„n ligger vi pĂ„'. Och det kĂ€nns riktigt bra, kunderna Ă€r nöjda och det Ă€r sĂ„ klart roligt.

"Sedan Àr det ingen hemlighet att det Àr en dyrare tillverkningstimme i Sverige men mÄnga av vÄra kunder ser vÀrdet det skapar att vÀlja det alternativet."
Leab har ocksÄ ytterligare nÄgra vÀgar ut pÄ den stora marknaden. Det var för ungefÀr fyra Är sedan som Leab meddelade att de köpt branschkollegan Wintech. Just nu genomförs ett arbete dÀr Wintechs och Leabs estlÀndska verksamheter flyttar in under samma tak.

– Det Ă€r en process, bĂ„de mentalt och praktiskt, men ocksĂ„ rent kulturellt. Det Ă€r ett arbete vi fokuserar pĂ„ under Ă„ret och som gör att vi kommer kunna utnyttja vĂ„ra gemensamma resurser istĂ€llet för att ha parallella enheter. PĂ„ det viset slipper enheterna bland annat investera var för sig.

Kommer ni köra en lösning med volymproduktion i Estland och de mindre volymerna i Sverige?

– Det dĂ€r Ă€r en sanning med modifikation, skulle jag sĂ€ga. Visst kör vi kanske lite mer volym i Estland men vi kör faktiskt en hel del volymtillverkning Ă€ven i Sverige.

Vad beror det pÄ att ni har kunnat behÄlla volymer pÄ hemmaplan?

– Ja, det dĂ€r Ă€r en riktigt intressant frĂ„ga som vi givetvis funderat mycket kring. Vi Ă€r ju precis som alla företag i vĂ„r bransch kundstyrda och vi tar inga egna beslut om var produktionen förlĂ€ggs. Det Ă€r upp till kunderna var de vill producera. Jag tror att anledningen till att vi har kunnat behĂ„lla volymer hĂ€r har att göra med hur vi vĂ€ljer vĂ„ra kunder. De uppskattar servicen frĂ„n vĂ„ra svenska enheter och Ă€r villiga att betala för det.

Han fortsÀtter:

– Vi har givetvis bra service i Estland men man kommer inte ifrĂ„n att det Ă€r lite enklare i Sverige med samma kultur och samma sprĂ„k. Sedan Ă€r det ingen hemlighet att det Ă€r en dyrare tillverkningstimme i Sverige men mĂ„nga av vĂ„ra kunder ser vĂ€rdet det skapar att vĂ€lja det alternativet. Att flytta produktion Ă€r ocksĂ„ förenat med kostnader och för mĂ„nga av vĂ„ra kunder Ă€r elektroniken inte den största delen av den totala varukostnaden. DĂ„ finns ocksĂ„ utrymme att tĂ€nka till tvĂ„ gĂ„nger nĂ€r det gĂ€ller tillverkningsbeslutet för elektroniken.

Sist men inte minst, hur kÀnns det pÄ marknaden nu för er del?

– Det vi ser Ă€r att vi har vĂ€ldigt mycket att göra just nu. Vi kör skiftgĂ„ng och vi nyanstĂ€ller. Sedan om det Ă€r marknaden i stort eller beroende pĂ„ just vĂ„ra kunder Ă€r sĂ„klart svĂ„rt att sĂ€ga. Vi har under Ă„ret ocksĂ„ berikat verksamheten med mĂ„nga nya kunder som just nu Ă€r under upprampning, avslutar Martin Linder.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 22:05 V11.10.12-1