Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© rangizzz dreamstime.com
Elektronikproduktion |

Leab: Fler vill ha produktion i Sverige

Leab ser en trend med kunder som vill ha elektronikproduktion i Sverige. Nu investerar kontraktstillverkaren ytterligare i Lövånger. Vi har pratat med vd Martin Linder.

Kontraktstillverkaren Leab gick ut hårt i inledningen på året och gjorde en del nyinvesteringar i produktionsanläggningen i Lövånger, en bit utanför Skellefteå. Detta innebar bland annat att en ny ICT-utrustning, In Circuit Test, inhandlades, för att testa producerade kretskort. Utöver det införskaffades också ny AOI-utrustning för avsyning. Investeringsarbetet har sedan fortsatt även under den senare delen av året: – Vi håller på att se över produktionen i Lövånger i samband med det LEAN-arbete vi utför. Vi kom fram till att vårt flöde inte är helt optimalt och nu håller vi på att lägga om huvudflödet genom fabriken. I samband med det investerar vi i nya våglödar. Det ser vi som ett ganska viktigt steg i utvecklingen av fabriken. Vi har valt att inte satsa på en stor maskin utan flera mindre eftersom vi vill vara flexibla och snabbfotade, säger vd Martin Linder. En annan satsning som gjorts i Lövånger och som nu börjar få effekt är Leabs arbete med att sätta upp ett så kallat industrialiseringscenter. – Vi får väl säga att det har blivit en riktig succé. Vi har sett att nyckeln till framgång för våra kunder är när vi fått gå igenom en ordentlig industrialiseringsprocess, inte bara avseende produkten utan också produktionen. När vi får göra ett ordentligt förarbete underlättar det i alla processer, exempelvis vid upprampningen av volymerna. Betyder det här att Leab idag kommer in tidigare i produktens livscykel än tidigare? – Vi har egentligen varit tidigt inne i produktcykeln även förut, men det var kanske inte en lika väl genomtänkt process som det är idag. Då handlade det mycket om att det var kunden som fick bestämma hur noggranna vi skulle vara men där har vi satt ned foten och sagt att 'den här nivån ligger vi på'. Och det känns riktigt bra, kunderna är nöjda och det är så klart roligt.
"Sedan är det ingen hemlighet att det är en dyrare tillverkningstimme i Sverige men många av våra kunder ser värdet det skapar att välja det alternativet."
Leab har också ytterligare några vägar ut på den stora marknaden. Det var för ungefär fyra år sedan som Leab meddelade att de köpt branschkollegan Wintech. Just nu genomförs ett arbete där Wintechs och Leabs estländska verksamheter flyttar in under samma tak. – Det är en process, både mentalt och praktiskt, men också rent kulturellt. Det är ett arbete vi fokuserar på under året och som gör att vi kommer kunna utnyttja våra gemensamma resurser istället för att ha parallella enheter. På det viset slipper enheterna bland annat investera var för sig. Kommer ni köra en lösning med volymproduktion i Estland och de mindre volymerna i Sverige? – Det där är en sanning med modifikation, skulle jag säga. Visst kör vi kanske lite mer volym i Estland men vi kör faktiskt en hel del volymtillverkning även i Sverige. Vad beror det på att ni har kunnat behålla volymer på hemmaplan? – Ja, det där är en riktigt intressant fråga som vi givetvis funderat mycket kring. Vi är ju precis som alla företag i vår bransch kundstyrda och vi tar inga egna beslut om var produktionen förläggs. Det är upp till kunderna var de vill producera. Jag tror att anledningen till att vi har kunnat behålla volymer här har att göra med hur vi väljer våra kunder. De uppskattar servicen från våra svenska enheter och är villiga att betala för det. Han fortsätter: – Vi har givetvis bra service i Estland men man kommer inte ifrån att det är lite enklare i Sverige med samma kultur och samma språk. Sedan är det ingen hemlighet att det är en dyrare tillverkningstimme i Sverige men många av våra kunder ser värdet det skapar att välja det alternativet. Att flytta produktion är också förenat med kostnader och för många av våra kunder är elektroniken inte den största delen av den totala varukostnaden. Då finns också utrymme att tänka till två gånger när det gäller tillverkningsbeslutet för elektroniken. Sist men inte minst, hur känns det på marknaden nu för er del? – Det vi ser är att vi har väldigt mycket att göra just nu. Vi kör skiftgång och vi nyanställer. Sedan om det är marknaden i stort eller beroende på just våra kunder är såklart svårt att säga. Vi har under året också berikat verksamheten med många nya kunder som just nu är under upprampning, avslutar Martin Linder.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-26 09:38 V22.4.33-1
Annons
Annons