Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ra2studio dreamstime.com Elektronikproduktion | 30 oktober 2015

Kraftig ökning av industriell IT och automation i Sverige

Automation Region och det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT var uppdragsgivare för en kartlÀggning om industriell IT och automation i Sverige. Och pilen pekar rakt uppÄt, minst sagt.
OmsĂ€ttningen inom industriell IT och automation i Sverige uppgĂ„r till över 70 miljarder kronor, visar kartlĂ€ggningen som har utförts pĂ„ uppdrag av Automation Region och det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation (PiiA) i samarbete med SICS Swedish ICT och Stockholm Business Region. En rejĂ€l ökning i jĂ€mförelse med den förra rapporten frĂ„n Ă„r 2009 – dĂ„ berĂ€knades omsĂ€ttningen till 50 miljarder kronor.

– KartlĂ€ggningen visar att automationsindustrin blir allt viktigare i MĂ€lardalsregionen. Allt pekar ocksĂ„ pĂ„ en fortsatt positiv utveckling eftersom samhĂ€llets samtliga sektorer stĂ„r inför ökad automatisering och digitalisering, sĂ€ger Mikael Klintberg, processledare pĂ„ Automation Region.

Enligt studien uppgick omsĂ€ttningen inom industriell IT och automation under 2013 till cirka 72 miljarder kronor. Baserat pĂ„ placering av huvudkontor – utan hĂ€nsyn till arbetsstĂ€lle, var försĂ€ljning sker eller var tjĂ€nster utförs etcetera – stĂ„r MĂ€lardalsregionen för nĂ€stan 70 procent av den redovisade omsĂ€ttningen.

– Resultatet Ă€r en bekrĂ€ftelse pĂ„ att den industri som PiiA arbetar för Ă€r fortsatt mycket stark och viktig för Sverige. Det Ă€r en industri som i olika samarbeten över landet kan ta tillvara pĂ„ digitaliseringens nya spĂ€nnande möjligheter och dĂ€rmed fortsĂ€tta utvecklas, sĂ€ger Anders OE Johansson, programchef för PiiA.

De branscher som förefaller stÄ för störst del av omsÀttningen inom industriell IT och automation Àr tillverkning och industri med 43 procent, partihandel med 31 procent samt teknisk konsultverksamhet med 10 procent. Resultatet av kartlÀggningen ska fungera som ett underlag för riktade insatser med mÄlet att stÀrka industriell IT och automation inom samtliga branscher.

– Automation och IT integrerar allt tydligare och det öppnar möjligheter för branschöverskridande samarbeten. Utvecklingen Ă€r mycket positiv och underlĂ€ttar vĂ„rt arbete med att attrahera duktiga mĂ€nniskor, investeringar och nya företag till Sverige, sĂ€ger Torbjörn Bengtsson, projektledare pĂ„ Stockholm Business Region.

KartlÀggningen har utförts av Louise Fridholm, Peter Hansen och Johannes Leo, samtliga studenter vid akademin för ekonomi, samhÀlle och teknik pÄ MÀlardalens högskola.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-11 12:50 V11.10.5-1