Annons
Annons
Annons
Annons
© Qamcom Embedded | 18 november 2015

Intervju: Qamcom satsar på Stockholm

Vi mötte upp Ann Louise Johansson på Embedded Conference golv. Det är nämligen hon som ska leda Qamcoms nya kontor på plats i Stockholm.

Bild: © Ann Louise Johansson / Qamcom
Utvecklings- och specialistkonsultbolaget Qamcom Research and Technology AB har sitt säte i Göteborg. Tidigare under året valde företaget att utöka med ett kontor i Stockholm och ansvarig blir Ann Louise Johansson som får posten som CEO för Qamcom Research and Technology Stockholm AB. Hon har minst sagt bred erfarenhet inom branschen. För att låna hennes egna ord: ”Jag disputerade inom kommunikationssystem med inriktning på 3G-teknologi när 3G var som hetast." Det här ledde till positioner hos både Nokia – inom R&D – och senare, efter en sejour i Australien där hon arbetade för den finska telekomjätten – hem till Sverige och Kista där hon fick rollen som Head of HW Development hos Sony Ericsson. Därifrån bar skutan vidare till Flexenclosure som primärt fokuserade på telekommarknaden i Afrika och nyligen till Qamcom. Johan Lassing, grundare för Qamcom, ville ha med Ann Louise Johansson på tåget, och hon lät sig övertalas, berättar hon:
" Vi kommer att vara runt 95 utvecklare i slutet av 2015 och av dessa är 40 procent disputerade och alla andra är civilingenjörer med i snitt 16-17 års arbetslivserfarenhet."
– Jag tackade först nej men sedan blev jag övertalad. Jag kände att det som vi gör är unikt. Inom företaget finns en extremt hög kompetens som man inte hittar på annat håll i branschen. Vi kommer att vara runt 95 utvecklare i slutet av 2015 och av dessa är 40 procent disputerade och alla andra är civilingenjörer med i snitt 16-17 års arbetslivserfarenhet. Vi anställer ingen som har mindre än sex års industrierfarenhet inom ett specifikt område och därmed har en specialistkompetens. Tanken är att bolaget ska lösa problem som ligger på en nivå där många andra bolag inte kan gå in. Här handlar det både om timbaserad specialistkonsulttjänst men också om hela utvecklingsprojekt. – Vi har vår kärna inom signalbehandling och kommunikationssystem. Sedan jobbar vi i angränsande områden som radar och våra nyckelområden är nästa generations trådlösa nätverk, autonoma fordon och industriell IoT. Vi har heltäckande kompetens inom bolaget för att ta fram kompletta produkter på en ganska lös spec, utveckla, testa, certifiera produkten och ta den till produktion. Den ursprungliga ambitionen, förklarar hon, var att brygga akademin och industrin. Det vill säga att snabbare kunna ta till vara på teorier och idéer från akademin och nyttja dem till praktiska lösningar i industrin, förklarar Ann Louise Johansson. – Vi är dessutom den enda SME:n som jobbar inom mmMAGIC (Millimetre-Wave Based Mobile Radio Access Network för femte generationens kommunikationslösningar) . Just här finns annars en illuster skara av storbolag som Alcatel-Lucent, Samsung, Ericsson, Huawei, Intel, Nokia, Keysight Technologies och Rohde & Schwarz – för att nämna några. Varför väljer ni nu att öppna upp kontoret i Stockholm? – Vi har vuxit mycket i Göteborg och vi har vunnit många uppdrag. Det finns en stor marknad i Stockholm som vi tidigare inte har försökt gå in på. Vi såg också att det inte är så lätt att gå in som konsult på distans. Ska man göra något här så ska man starta upp ett bolag här. Vi arbetar nu med att bygga upp en verksamhet med motsvarande kompetens som vår enhet i Göteborg så att vi kan använda varandra som hävstång och ta på oss fler uppdrag tillsammans. Hon fortsätter: – Kärnverksamheten blir densamma i Stockholm som i Göteborg men vi kommer delvis att komplettera med ny kompetens till gruppen utifrån att vi arbetar mot andra typer av bolag här och anställer från en annan rekryteringsbas. Vad kommer att hända nu framöver, hur går ni tillväga? – Här i Stockholm började vi i stort sett från noll i mars i år. Få kände till oss men vi har fått ett otroligt positivt bemötande så det är tydligt att det finns ett behov av den kompetens vi har. De bolag som jag pratar med får jag möten med. De ser att vi är intressanta att ha en dialog med och nu har det börjat ge konkreta resultat i uppdrag med olika bolag i Stockholmsregionen.
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2020-07-22 14:06 V18.7.4-1