Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© evertiq Teknik | 21 januari 2016

Tillverkning i regionen är trenden

Business Sweden fastslĂ„r i sin rapport ”DĂ€rför tillverkar vi i Sverige” att trenden just nu gĂ„r mot regionalisering pĂ„ tillverkningslandskapet. Och det fĂ„r ocksĂ„ följder för svensk industri.
En av talarna vid TEC Göteborg 2016 Àr Magnus Runnbeck, Senior Project Manager Strategy and Business Development hos Business Sweden. Han har arbetat med den rapport som presenterades i höstas och som belyser svenska tillverkningsföretags instÀllning till tillverkning pÄ hemmaplan.

– Jag kommer att tala om nĂ„gra olika saker. Dels ska jag prata om trenden som vi har sett – att tillverkning i ökad utstrĂ€ckning lokaliseras geografiskt nĂ€ra kund. Och att man ocksĂ„ nĂ€ra tillverkningen vill lĂ€nka leverantörer samt forskning och utveckling.

Han menar att drivkraften bakom denna förflyttning Àr en önskan om nÀra relationer, ökad snabbhet, kontroll över produktionen, större leveransmöjligheter, direkt kundrespons med mera.

– VĂ€rlden blir genom detta indelad i grovt sagt tre tillverkningsblock; Amerika, Europa och Asien. Det innebĂ€r för svensk tillverkningsindustris del en uppsida mot Europa och en nedsida mot andra regioner. Sedan finns det sĂ„ klart undantag i form av globala koncerner som ocksĂ„ lĂ€gger tillverkning i de andra zonerna.

Utöver det kommer Magnus Runnbeck ocksÄ att tala om hur företagen ser pÄ utsikterna framöver och vilka resultat Business Sweden har fÄtt i sina enkÀter.

Finns det nÄgonting i den hÀr rapporten som ni har arbetat med som förvÄnar?

– Ja, att sĂ„ pass mĂ„nga företag har expanderat mycket de senaste Ă„ren. Även om vi arbetar nĂ€ra marknaden pĂ„verkas Ă€ven vi av medierapporter om nedlĂ€ggningar och annat. Det Ă€r sĂ€llan man hör om expansion och nyanstĂ€llningar annat Ă€n om man ramlar över det. Den typen av nyheter gĂ„r under radarn medan nedlĂ€ggningar syns vĂ€ldigt tydligt.

TEC hÄlls Ärligen pÄ flera platser i Sverige och Europa och Àr ett dagsevent för elektronikindustrin. NÀsta vecka, den 28 januari nÀrmare bestÀmt, intar TEC Eriksbergshallen i Göteborg. DÄ blir det förelÀsningar frÄn tvÄ scener, ett fullspÀckat utstÀllargolv och branschmingel. Att besöka eventet Àr kostnadsfritt. Mer information om programmet eller för att anmÀla dig, följ denna lÀnk.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2