Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© jirsak dreamstime.com Teknik | 21 januari 2016

Innovationsår ger innovationskraft

Regeringens strategi för nyindustrialisering tar fasta pÄ betydelsen av innovation för att skapa konkurrenskraft och jobb. Nya innovationer Àr nödvÀndiga för framtidens utveckling, kommenterar Sveriges Ingenjörer och föreslÄr dÀrför ett innovationsÄr sÄ att anstÀllda kan förverkliga sina idéer.
– Vi vill stimulera innovationskraften i svensk industri. DĂ„ krĂ€vs en lĂ„ngsiktig syn. Med ett innovationsĂ„r kan nya idĂ©er fĂ„ tid att utvecklas till nya framgĂ„ngsrika produkter och tjĂ€nster, sĂ€ger Johan Sittenfeld, innovationspolitisk utredare pĂ„ Sveriges Ingenjörer.

En undersökning bland förbundets yrkesverksamma medlemmar visar att var sjÀtte ingenjör har en idé som skulle kunna utvecklas till en ny produkt eller tjÀnst, inom företaget eller utgöra grunden för ett nytt. FrÀmsta anledningen till att idéerna stannar pÄ ritbordet Àr bristen pÄ tid.

– Ett innovationsĂ„r skulle gynna bĂ„de individerna och företagen. Jag Ă€r övertygad om att vi skulle se mĂ„nga fler goda idĂ©er bli till verklighet, sĂ€ger Johan Sittenfeld.

I dag kan de ingenjörer som vill testa en ny idé enligt lag ta sex mÄnaders tjÀnstledigt för att utveckla den. Sveriges Ingenjörer vill gÄ ett steg lÀngre och förordar dÀrför ett helt Är, vilket förbundet ocksÄ har som ett förslag i pÄgÄende avtalsrörelse.

– Innovation och nyföretagande inbegriper ett stort mĂ„tt av risktagande. Det tar tid att realisera idĂ©er och det kostar att utveckla produkter och tjĂ€nster. Kan vi göra det mindre otryggt skulle sannolikt fler ta steget, sĂ€ger Johan Sittenfeld.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2