Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© verticalarray dreamstime.com Elektronikproduktion | 25 januari 2016

Teknikföretagen: Stort behov av arbetsanknytning bland studenter

Teknikföretagen har tillsammans med Saco studentråd tagit fram en rapport som visar att behovet av ökad kontakt mellan studenter och arbetsliv är stort.
– Idag tvingas många företag tacka nej till uppdrag och beställningar eftersom de inte hittar rätt kompetens. Det är ett hårt slag mot svensk ekonomi och konkurrenskraft, säger Per Fagrell expert i kompetensförsörjningsfrågor på Teknikföretagen.

Nu utlyser parterna därför gemensamt reformer från regeringens sida som får högskolorna att ta frågan om matchningen mellan utbildning och arbetsliv på större allvar.

– Vi vill se skärpta krav och en bättre uppföljning av hur utbildningarna rustar studenterna för arbetslivet. Idag är varannan student missnöjd med arbetsanknytningen, säger Kristin Öster, ordförande i Saco studentråd.

Det är inte bara näringslivet och studenterna som förlorar på en dålig matchning. Det leder också till att personer med lägre utbildning trängs undan från arbetsmarknaden.

– Felmatchade studenter blockerar jobb för personer med lägre utbildning. Arbetslösa ungdomar ska inte behöva konkurrera med studenter, fortsätter Per Fagrell.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-09-19 10:20 V10.9.5-2