Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© monkey business images dreamstime.com
Analys |

Chip-produktionen befinner sig i riskzonen

Forskare gör bedömningen att det årligen sker cirka 80'000 jordbävningar – men att de flesta är för små för att kännas av. Många kiselsmedjor ligger dock längs den ökända ”ring of fire”, skriver IC Insights.

Den stora jordbävningen i Japan, som slog till under 2011, och som tillsammans med tsunamin lämnade förödelse efter sig, orsakade både förluster av människoliv och infrastruktur. Det var den största jordbävningen som drabbat Japan under modern tid och den femte största i världen sedan mätningarna startade år 1900. Många halvledarfabriker, och andra anläggningar som stödjer industrin, skadades - och vissa stängdes permanent. Sedan de tidigaste dagarna har halvledarproduktionen ofta befunnit sig i seismiskt aktiva områden som silicon valley. Faktum är att totalt sett, i december 2015, fanns ungefär hälften av världens kapacitet inom wafers (kiselskivor) förlagda till seismiskt aktiva områden. Kort-fakta:
  • Taiwan och Japan stod för totalt sett 39 procent av världens kapacitet inom chip i december 2015. Båda länderna anses vara seismiskt aktiva och har stor kapacitet som exponeras för riskerna med jordbävningar.
  • Trots att Sydostasien anses vara väldigt aktivt ses Singapore och Malaysia som relativt säkra från skador orsakade av jordbävningar. I Kina räknas Beijing ha en medel till hög risk, men andra städer såsom Shanghai, Shenzhen och Wuxi anses vara säkra. På samma sätt anses exempelvis södra Frankrike ha en medelseismisk risk, medan centrala och norra Frankrike anses säkra.
64 procent av ren kiselsmedje-kapacitet återfinns i områden som är seismiskt aktiva. Två av de största finns dessutom i Taiwan (TSMC och UMC). En förödande jordbävning, tyfon eller liknande naturkatastrofer skulle följaktligen få stora efterverkningar för hela elektronikindustrin. Faktum är att då kiselsmedjorna har så pass varierande kunder och då de är enda källan för produktion av vissa typer av delar, skulle problem här innebära större störningar än mot fabriker som tillverkar egna kretsar. IC Inisights fick av ett försäkringsbolag uppgiften att titta på resultatet av en naturkatastrof som slog ut de Taiwanesiska fabrikerna i en, två eller tre månader. Med enbart Science Parken Hsinchu i åtanke, som står för ungefär 45 procent av landets totala wafer-kapacitet, beräknas förlusten ligga på 9,3 miljarder amerikanska dollar i månaden gällande försäljningen av globala elektroniksystem.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons