Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© victor habbick dreamstime.com Analys | 01 mars 2016

Mercedes 'av-robotisering': Trend eller sällsynt exempel?

Alla vi som pÄ nÀra hÄll följer industrin Àr vÀl bekanta med automations-narrativet. Robotarna tar över produktionen, mÀnniskorna förpassas till andra sysslor. Mercedes simmar i den meningen motströms. Vad sÀger det om framtiden?
Biltillverkaren Mercedes-Benz gĂ„r – för tillfĂ€llet – Ă„t nĂ„got motsatt hĂ„ll jĂ€mfört med de flesta andra tillverkande företagen. Deras senaste S-Class-sedan kommer med mĂ„nga olika möjligheter för kunden att individualisera sitt fordon. Det hĂ€r har ocksĂ„ skapat huvudbry för robotarna som jobbar i produktionslinan. Robotarna Ă€r som bekant duktiga pĂ„ att göra samma – repetitiva – syssla, om och om igen med stor tillförlitlighet. Men, att bilarna nu individualiseras mer gör att mĂ€nniskor Ă„ter fĂ„tt ett övertag i produktionslinan i Sindelfingen-fabriken som Ă„rligen producerar 400'000 fordon.

"Robotar kan inte handskas med graden av individualisering och de mÄnga varianter som vi har i dag", sÀger Markus Schaefer, Mercedes chef för produktionen vid fabriken i Sindelfingen. "Vi sparar pengar och vÀrnar om vÄr framtid genom att anstÀlla fler mÀnniskor", sade han till affÀrstidningen Bloomberg.

Att ha mÀnniskor i produktionslinan gör att vissa processer kan tÀnkas gÄ lÄngsammare. Samtidigt lyfter bolaget fram att en vÀloljad arbetsstyrka kan byta produktionsfokus pÄ nÄgon dag. Robotar krÀver veckor av programmering och testning för att byta syssla.

Vad innebÀr förÀndringen dÄ rent praktiskt? Som sagt, i vissa produktionslinor kommer en viss förÀndring att ske. Ett exempel som lyfts fram Àr produktionen av Mercedes E-Class. Den har en head up-display som visar kördata pÄ vindrutan. För installation av denna funktionalitet tittar nu bolaget pÄ att ersÀtta tvÄ installerade robotar med antingen en mindre lÀttviktsrobot, eller mÀnsklig arbetskraft.

Sett till sin helhet Àr sÄklart förÀndringarna i Mercedes fabrik att betrakta som en droppe i havet. Robotar kommer att förbli viktiga inom produktionen. DÀremot Àr det antagligen en ny generation robotar som nu tar över steg för steg: Mindre, mer agila och som kan arbeta nÀra mÀnniskor. DÀremot verkar det, i alla fall för tillfÀllet, som att Àven mÀnniskor kommer att bli kvar i produktionsledet en tid.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2