Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Skyeyeinnovations Elektronikproduktion | 07 mars 2016

Sky Eye Innovations vill ta nytt grepp om drönar-marknaden

2010 grundades Sky Eye Innovations runt insikten om att det finns mycket mer att göra inom drönar-omrÄdet. Idag har bolaget nÄtt marknaden och nu börjar resans nÀsta steg tillsammans med bolag som Flir och Termisk Systemteknik.
"Vi fann varandra i det och tÀnkte att vi har mer att göra inom omrÄdet. Tomas Àr duktig pÄ hÄrdvara och tekniklösningar. Jag bidrar med insikter och identifierar behov, paketering och tjÀnsteutveckling samt byggandet av strategiska allianser."
Evertiq har pratat med med-grundaren och vd:n Daniel SÀllstedt. Han kommer sjÀlv frÄn en blandad bakgrund inom film och foto, samt IT-vÀrlden pÄ flera storbolag. Dessutom, berÀttar han, har teknikintresset alltid funnits dÀr:

– Jag som person Ă€r vĂ€ldigt lösningsorienterad. Jag hade ett behov av en sĂ„dan hĂ€r lösning och trĂ€ffade min kompanjon Tomas Krejci (tillika den andre medgrundaren, redaktörs anmĂ€rkning). Tomas har erfarenhet frĂ„n HAB Electronic AB som sĂ€ljer och bygger lösningar Ă„t privatpersoner med intresse av RC, sĂ€ger Daniel SĂ€llstedt.

De tvÄ trÀffades i början av 2010 och de började dÄ att titta pÄ multicopter-lösningar för att lyfta kameror.

– Vi fann varandra i det och tĂ€nkte att vi har mer att göra inom omrĂ„det. Tomas Ă€r duktig pĂ„ hĂ„rdvara och tekniklösningar. Jag bidrar med insikter och identifierar behov, paketering och tjĂ€nsteutveckling samt byggandet av strategiska allianser. Vi gav oss sjĂ€lva tiden att utveckla, iterera och noggrant testa vĂ„ra idĂ©er och tillsammans med unika samarbeten kom vi fram till en tillförlitlig produkt med exceptionell prestanda och vĂ€rldsunika egenskaper.

Hittade sin nisch pÄ ny marknad

Drönare har under de senaste Ären fÄtt stor uppmÀrksamhet i media. De lÀttmanövrerade multicopter-lösningarna har hittat in i konsumentleden och anvÀnds idag bÄde i rekreationssyfte och av professionella anvÀndare.

– Vi sĂ„g att drönare kan vara mer Ă€n rekreation och media. Det har skett en explosionsartad utveckling pĂ„ dessa marknader, men vi sĂ„g tidigt att ”vi kan göra nĂ„got annat”. Vi kan utveckla UAV-plattformar som pĂ„ ett optimerat sĂ€tt anvĂ€nder tyngre och mer avancerad sensorteknik.

Sagt och gjort. Siktet föll tidigt pÄ Flir Systems avancerade sensorlösningar som Sky Eye Innovations kÀnde hade mer att erbjuda Àn mindre och lÀttare sensorer. DÀr nÄgonstans, börjar berÀttelsen pÄ allvar. Företaget har sedan dess arbetat med att utarbeta en plattform optimerad för att dra nytta av Flirs sensorer inom termografi.

– Det började med att vi tog kontakt med Flir. Vi blev inbjudna pĂ„ möte och fick titta pĂ„ deras kameror och sensorer. Samtidigt som vi inledde en dialog skaffade vi oss ocksĂ„ en valid testpanel. Vi jobbade nĂ€ra Södertörns brandförsvar. De bĂ€sta testarna av utrustningen torde vara dem, tĂ€nkte vi, dĂ„ de har höga krav pĂ„ att kvalificera utrustning de ska arbeta med.

NĂ€r grunden för plattformen var lagd började Sky Eye ”förfinings-arbetet” - som har pĂ„gĂ„tt fram till och med 2015. Nu har bolaget kommit sĂ„ pass lĂ„ngt att de har byggt upp ett eget globalt nĂ€tverk av distributörer och en följarkĂ„r bestĂ„ende av i huvudsak Flir-Ă„terförsĂ€ljare.

Vilka kunder Àr det som ni har haft fokuset pÄ med er lösning?

– Vi har framförallt riktat in oss pĂ„ industri. Det Ă€r en bred marknad som innehĂ„ller allt frĂ„n oil and gas, bĂ„de onshore och offshore, solpanelsparker, vindturbinsparker, forrest management med mera. Egentligen alla omrĂ„den dĂ€r man kan arbeta med den hĂ€r sensortekniken, dĂ€r kombinationen av UAV och sensorteknik gör nytta. UtgĂ„ngspunkten har varit att med teknik ersĂ€tta mĂ€nniskor i riktigt farliga situationer, skapa överblick och kontroll och dĂ€rmed reducera risker, vilket har utmynnat i lösningar som Ă€r lönsamma för industrin.Foto: Patrik Hellström
Viktigt att trycka pÄ, menar Daniel SÀllstedt vidare, Àr att drönarna inte adresserar det militÀra.

– De Ă€r endast till för ”the use of good” - bara för bra Ă€ndamĂ„l.

Hur tÀnker ni kring utveckling och tillverkning? Hur mycket gör ni sjÀlva och hur mycket lÀgger ni ut pÄ en tredjepart?

– Det Ă€r en balans dĂ€r. Vi har valt att köpa in vissa elektroniska komponenter sĂ„som exempelvis styrsystem och komponenter som har en bred anvĂ€ndarbas och dĂ€rmed ett stort testcommunity. NĂ€r det dĂ€remot gĂ€ller sjĂ€lva enheterna utvecklar och handbygger vi varje maskin som gĂ„r ut frĂ„n oss. Vi kan hantera en begrĂ€nsad volym i vĂ„r nuvarande tillverkningsmiljö och har planer pĂ„ att flytta tillverkningen geografiskt om vi överstiger en viss volym. SĂ„ som det ser ut nu vill vi behĂ„lla tillverkningen i egen regi oavsett om den sker i Sverige eller utomlands.

Han fortsÀtter:

– Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att förstĂ„ att vi inte ska göra allting sjĂ€lva. Vi kan inte vara experter pĂ„ allt. Det finns andra vĂ€rdefulla kompetenser som vi kan dra nytta av. DĂ€rför jobbar vi gĂ€rna med partners som Ă€r de bĂ€sta inom respektive omrĂ„de.

I dagslÀget siktar bolaget pÄ en produktion om runt 100 enheter om Äret. Allting byggs pÄ orderbasis.

Vad exakt har samarbetet med Flir inneburit?

– Vi har sedan lĂ€nge arbetat ihop med olika personer pĂ„ Flir Systems. MĂ„let har varit att lĂ€ra oss och sedan kunna utveckla lösningar runt deras breda produktsortiment. Samarbetet har gett oss unik kunskap kring deras teknik och en bĂ€ttre förstĂ„else för vad tekniken kan lösa. Det har Ă€ven lett till nya relationer och en bra kontakt med Ă„terförsĂ€ljare. VĂ„ra lösningar driver i sin tur nyförsĂ€ljning av Flir Systems produkter.

– Alla vĂ„ra samarbeten med olika partners bidrar med erfarenhet och kompetens frĂ„n fĂ€ltet. Vi har ocksĂ„ ett nĂ€ra samarbete med Termisk Systemteknik. Termisk Systemteknik Ă€r experter pĂ„ termografi och utvecklar lösningar inom detta omrĂ„de. Vi vill till exempel inte vara infrastrukturberoende. PĂ„ mĂ„nga av de platser och miljöer dĂ€r vĂ„ra lösningar anvĂ€nds finns det helt enkelt inte infrastruktur som 3G, 4G etcetera. DĂ€rför har vi utvecklat lösningar som anvĂ€nder radioteknik för att styra kamerorna - samma teknik som vi anvĂ€nder för att flyga maskinerna. Mjukvaran för att kontrollera sensorerna pĂ„ detta sĂ€tt Ă€r utvecklad i samarbete med Termisk Systemteknik.

Vilka tekniktrender ser ni som ska driva er framÄt?

– Det hetaste för vĂ„r del just nu Ă€r optisk gas-detektering. Vi Ă€r först i vĂ€rlden med att med hjĂ€lp av drönare kunna se och upptĂ€cka gaslĂ€ckor frĂ„n luften. VĂ„ra distributörer och partners i USA, Viper Imaging, och UK-baserade InspectaHire Instrument Ă€r vĂ€l befĂ€sta inom industrier som till exempel oil and gas och det hĂ€r Ă€r en lösning som Ă€r helt ny och gör skillnad.

"HÀr finns flera teknikomrÄden som vi tittar pÄ: LIDAR, real sense-teknologi, ultraljud. Det Àr viktigt att vi hittar rÀtt teknologi som passar vÄr plattform."
– Utöver det: vi har örat mot rĂ€lsen hela tiden. Det finns mĂ„nga goda initiativ dĂ€r ute, men vi vill se att vĂ„ra lösningar adresserar de större frĂ„gorna. Ett exempel pĂ„ vad som Ă€r stort nu Ă€r collision avoidance systems. Att fĂ„ till funktionella lösningar för att kunna hantera ”trĂ€ngseln” i vĂ„ra gemensamma luftutrymmen Ă€r drivande för utvecklingen av hela UAV-industrin. Större sĂ€kerhet kommer att möjliggöra helt nya anvĂ€ndningsomrĂ„den och göra nytta för framtidens lösningar.

Och, sÀger Daniel SÀllstedt, det finns ingen brist pÄ teknologier att vÀlja mellan:

– HĂ€r finns flera teknikomrĂ„den som vi tittar pĂ„: LIDAR, real sense-teknologi, ultraljud. Det Ă€r viktigt att vi hittar rĂ€tt teknologi som passar vĂ„r plattform. Det finns sĂ„ mĂ„nga olika lösningar och dĂ€rför Ă€r det svĂ„rt att veta vilken vĂ€g man ska ta. LIDAR Ă€r det vi tittar mest pĂ„. Vi tror att den kommer att tillföra andra funktioner Ă€n bara sĂ€kerhet till vĂ„ra lösningar, som att till exempel bygga upp grafiska modeller. Det kan vara en lösning som tar oss ett steg lĂ€ngre.

Andra lösningar som företaget spĂ„r som viktiga i framtiden Ă€r lösningar för legala aspekter, exempelvis transpondrar sĂ„ att drönarens position kan kartlĂ€ggas med hĂ€nsyn till exempelvis flygtrafik i omrĂ„det. En annan trend Ă€r förenklad kontroll av enheterna och sĂ€kerhetssystem – som de fallskĂ€rmar bolaget idag anvĂ€nder sig av.

Samtidigt, menar Daniel SÀllstedt, mÄste bolaget fokusera pÄ det de har idag och försÀljning av det de redan har utvecklat.

– Vi kommer hela tiden att noggrant utvĂ€rdera vad som Ă€r rĂ€tt nĂ€sta steg. Viktigast Ă€r att vĂ„ra lösningar Ă€r tillförlitliga och presterar pĂ„ topp.

Alla bilder: © Sky Eye Innovations
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1