Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© abb Elektronikproduktion | 10 mars 2016

ABB vinner order värd 140 miljoner dollar

ABB har vunnit en order vÀrd runt 140 miljoner dollar frÄn kraftoperatörerna Energinet.dk i Danmark och 50Hertz Transmission i Tyskland pÄ leverans och installation av en omriktarstation för högspÀnd likström (HVDC).
Stationen ska placeras i Bentwisch i norra Tyskland. Back-to-back installationen med HVDC Light blir den första i sitt slag i Europa och kommer att möjliggöra sammankoppling av de asynkrona vÀxelströmsnÀten (AC) i östra Danmark och Tyskland.

Med leverans av HVDC-systemet blir ABB en viktig teknikleverantör till projektet ”Kriegers Flak combined grid solution” som innebĂ€r vĂ€rldens första offshoreanslutning, via lĂ€nken mellan de nationella elnĂ€ten, av den framtida danska vindkraftparken Kriegers Flak och de redan i drift tyska parkerna Baltic 1 och 2. ABB tilldelades Ă€ven 2015 en order vĂ€rd 100 miljoner pĂ„ ett AC sjökabelsystem för anslutning av Kriegers Flak.

Förbindelsen kommer att ha en kapacitet pÄ 400 megawatt (MW), motsvarande energibehovet för mer Àn 400 000 hushÄll. Utvecklingen av denna samhÀllskritiska infrastruktur Àr delfinansierad av EU och innebÀr ett betydande steg för att uppnÄ Europas mÄl för förnybar energi. Förutom att underlÀtta för integrering av förnybar energi i elnÀtet kommer projektet att bidra till sÀkrare elförsörjning och ökade möjligheter för elhandel.

”ABB har överlĂ€gsna meriter vad gĂ€ller HVDC-lĂ€nkar och spelar en nyckelroll för att realisera visionen om ett europeiskt elnĂ€t”, sĂ€ger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids. ”Integreringen av förnybara energislag och sammankopplingar av elnĂ€t Ă€r viktiga inslag i ABB:s strategi Next Level för att möta det vĂ€xande elbehovet med minsta möjliga miljöpĂ„verkan.”


© ABB

ABB ska leverera den kompletta HVDC-stationen inklusive transformatorer, omriktarventiler, ventilkylsystem, kontroll- och skyddssystem samt annan tillhörande utrustning till omriktarstationen. Av detta levereras omriktarstationer och kontroll- och skyddssystem frĂ„n ABB i Ludvika. ”Det Ă€r mycket glĂ€djande att Ă„ter ha fĂ„tt förtroendet och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt bidra till ett starkare, smartare och ”grönare” elnĂ€t”, sĂ€ger Erik Oja, divisionschef för Power Grids i Sverige . ”Ordern Ă€r viktig för vĂ„r verksamhet och befĂ€ster Ă„ter vĂ„r stĂ€llning som vĂ€rldsledande pĂ„ omrĂ„det.”

HVDC Light erbjuder funktioner sĂ„som uppstart av spĂ€nningslöst nĂ€t ”black start” och exceptionella kontrollmöjligheter för att kunna balansera systemet nĂ€r vindhastigheten vĂ€xlar.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2