Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Megateknik Elektronikproduktion | 14 mars 2016

Intervju: Mega Teknik blickar framåt med nytt produktionsbolag

Elektroniktillverkaren Mega Teknik, med sÀte i skÄnska Landskrona, Ängar pÄ med god fart. Nu vÀljer bolaget att starta upp ett nytt produktionsbolag i Litauen som ett led i företagets expansionsplaner.
Mega Teknik Àr verksamma inom kablagesystem, elektromekaniska montage och styrsystem. Slutkunderna Àr industriella kunder - huvudsakligen maskintillverkare inom exempelvis robotsystem, hiss-system, dörr- och portautomatik samt miljöteknik och medtech. En ökad marknadsbearbetning av sÄvÀl nya som befintliga kunder beskrivs nu ha gett en positiv utveckling och lett till ett ökat kapacitetsbehov.

Vd Niclas Pedersen berÀttar:

– Vi har haft en stabil utveckling dĂ€r vi har kunnat vĂ€xa fint med kunderna över Ă„ren. Det vi har gjort nu sedan en tid tillbaka Ă€r att jobba mer aktivt med befintliga kunder men ocksĂ„ med uppsökande verksamhet pĂ„ marknaden och knutit nya kontakter och inlett nya samarbeten och relationer. Detta tar lĂ„ng tid, sĂ€rskilt inom de mogna branscher dĂ€r Mega Teknik Ă€r aktiva. GlĂ€djande nog ser vi nu resultatet av detta lĂ„ngsiktiga arbete.

"Det vi gör nu Àr att vi successivt flyttar över den tillverkning som vi idag har i Polen. Det handlar frÀmst om tillverkning för en del av vÄra industriella kunder som har Skandinavien som sin bas."
Han berÀttar att Mega Teknik bestÀmt sig för att Àga sin egen tillverkning snarare Àn att som innan delvis arbeta med externa leverantörer och förmedla affÀrer. Detta resulterade i att en enhet i Kina sattes upp efter att man tidigare jobbat med andra externa leverantörer hÀr. Tidigare jobbade bolaget Àven med extern tillverkning i Polen men pÄ grund av begrÀnsade expansionsmöjligheter pÄ plats fattades beslutet att starta ett produktionsbolag i Litauen. Valet föll pÄ Litauen, delvis pÄ grund av gynnsamma förutsÀttningar och tidigare goda erfarenheter i landet.

– Vi valde att öppna upp i staden Tauragė. VĂ„r lokala chef dĂ€r har en bakgrund bland annat frĂ„n kontraktstillverkning och det finns goda förutsĂ€ttningar med allt frĂ„n skickliga operatörer till bra lokaler och infrastruktur. Det vi gör nu Ă€r att vi successivt flyttar över den tillverkning som vi idag har i Polen. Det handlar frĂ€mst om tillverkning för en del av vĂ„ra industriella kunder som har Skandinavien som sin bas.

Totalt har bolaget ett tiotal anstÀllda i Litauen idag men innan Ärets slut rÀknar bolaget med att sysselsÀtta cirka 25 personer i den nya verksamheten.

Vad ligger bakom beslutet att ni vill köra all tillverkning sjÀlva?

– Faktum Ă€r att det ger bĂ€ttre lĂ„ngsiktiga utvecklingsmöjligheter och förutsĂ€ttningar för investeringar. Förutom att man ökar produktionskapaciteten leder det ocksĂ„ till kontinuerliga investeringar i sĂ„vĂ€l organisation och personal, maskiner och utrustning.

Hur ser utvecklingen ut vid ert bolag i Kina?

"Vi upplever att det kÀnns vÀldigt positivt. Det Àr svÄrt att uttala sig om detta gÀller för marknaden generellt. "
– DĂ€r har Mega Teknik jobbat med externa leverantörer och sourcing sedan början av 2000-talet. Under de Ă„ren har vi upplevt olika typer av problem med vĂ„ra kinesiska partners vad gĂ€ller till exempel kvalitet och leveranssĂ€kerhet. För att kunna bygga och utveckla verksamheten mer lĂ„ngsiktigt och för att sĂ€kerstĂ€lla kvalitet och leveransprecision bestĂ€mde vi oss för att driva detta i egen regi. Genom att implementera Mega Tekniks standard och kvalitet för processer och rutiner i vĂ„rt produktionsbolag i Kina har vi nu Ă€nnu bĂ€ttre kontroll pĂ„ kvalitet, leveranssĂ€kerhet etcetera, och kan dĂ€rigenom ge vĂ„ra kunder en bĂ€ttre service.

I Kina tillverkar bolaget för nÀrvarande frÀmst kablage och elektromekanik. Mega Teknik började hÀr för tvÄ Är sedan i liten skala och har nu 25 anstÀllda i Suzhou. Bolaget kommer dock att flytta till nya lokaler vid halvÄrsskiftet 2016 och kommer dÀrefter att ha ett anstÀllningsbehov pÄ ytterligare 10-15 personer.

Sist men inte minst, hur kÀnns marknaden just nu?

– Vi upplever att det kĂ€nns vĂ€ldigt positivt. Det Ă€r svĂ„rt att uttala sig om detta gĂ€ller för marknaden generellt. Vi har en handfull nya affĂ€rer som har rullat igĂ„ng de senaste mĂ„naderna. Vi Ă€r ganska hĂ„rt anstrĂ€ngda för tillfĂ€llet men, som sagt, Mega Teknik Ă€r inne i en positiv utveckling.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1