Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Liu Komponenter | 15 mars 2016

Liu har skapat kondensator som laddas av värme

Bakom genombrottet stÄr forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik vid LiU, Linköpings Universitet.
Projektet leds av professor Xavier Crispin och inom ramarna har forskarna skapat en superkondensator som kan laddas av solens strÄlar eller annan vÀrme. Liu skriver att den inte innehÄller dyra eller farliga material, Àr patentsökt och borde vara fullt möjlig att tillverka i industriell skala. TillÀmpningsomrÄden Àr exempelvis att anvÀnda den som en typ av energilager som laddas med vÀrmeenergi under dagen, eller av vÀrme som bildas vid industriella processer. Resultaten har nyligen publicerats i Energy Environmental Science.

Förenklat kan man sÀga att en superkondensator Àr ett energilager, en typ av batteri, som bestÄr av en elektrolyt av laddade partiklar, joner, mellan tvÄ elektroder. Laddningen lagras intill elektroderna, oftast i kolnanorör. Ett av de fysikaliska fenomen som forskarna hÀr utnyttjar Àr att om en superkapacitans utsÀtts för en temperaturgradient, det vill sÀga att ena Ànden Àr varm och den andra kall, sÄ rusar jonerna mot den kalla sidan och en elektrisk ström uppstÄr.

Forskarna vid Laboratoriet för organisk elektronik har i mÄnga Är experimenterat med flytande elektrolyter som bestÄr av joner och ledande polymerer. De positivt laddade jonerna Àr smÄ och snabba, medan de negativt laddade polymermolekylerna Àr stora och tunga. NÀr ena sidan vÀrms och den andra kyls ner rusar de smÄ snabba jonerna mot den kalla sidan, medan de tunga polymerkedjorna blir kvar dÀr de Àr. Eftersom det Àr joner och inte elektroner fastnar de vid metallelektroderna. Den laddning som dÄ uppstÄr lagras i kolnanorör intill metallelektroderna och kan laddas ur nÀrhelst elen behövs.

Dan Zhao, post doc, Hui Wang, Àven hon post doc och doktorand Zia Ullah Khan, hittade efter Är av fruktlösa försök rÀtt bland polymererna. De fick fram en elektrolyt med 100 gÄnger högre förmÄga att omvandla vÀrme till el Àn de elektrolyter som normalt anvÀnds.

– Ännu vet vi inte exakt varför vi fĂ„r den hĂ€r effekten. Men faktum Ă€r att vi kan konvertera och lagra 2500 gĂ„nger mer energi Ă€n de bĂ€sta av dagens superkondensatorer kopplade till termoelektriska generatorer, sĂ€ger Xavier Crispin.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1