Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ra2studio dreamstime.com Elektronikproduktion | 15 mars 2016

Svenska företag investerar igen

Nu ökar svenska företag sina investeringar och anstÀller fler inom forskning och utveckling. Det visar Sveriges Ingenjörers nya innovations- och konjunkturrapport, som ocksÄ föreslÄr ett innovationsÄr för anstÀllda vilket skulle ge mer tillvÀxt och nya jobb.

Staffan Bjurulf; © Sveriges Ingenjörer
– Det ser ut som ett trendbrott. Efter en följd av snĂ„la Ă„r satsar nu företagen och ökar sina investeringar i Sverige, sĂ€ger Staffan Bjurulf, nĂ€ringslivsexpert pĂ„ Sveriges Ingenjörer.

Sveriges Ingenjörer har frÄgat sina lokala representanter pÄ 670 företag, frÀmst inom exportindustrin. Framtidstron ökar pÄ de allra flesta företag. Mest pÄ de med 500-999 anstÀllda; 80 procent ökar eller behÄller investeringsnivÄn. 85 procent av dem ökar eller behÄller ocksÄ antalet anstÀllda inom forskning och utveckling.

– Företag med mĂ„l för innovationer har bĂ€ttre lönsamhet. De fĂ„r fram nya patent och nya produkter och tjĂ€nster som Ă€r först ut pĂ„ marknaden, sĂ€ger Staffan Bjurulf.

– Innovation och immaterialrĂ€tten stĂ€rker företagens konkurrenskraft och leder till försĂ€ljningsrekord trots tuff global konkurrens. Ett gott exempel Ă€r Scania, som leder den svenska patentligan och har fördubblat sina forskningsinvesteringar de senaste fem Ă„ren.

Satsningarna pÄ innovation leder ocksÄ till att nya idéer vÀxer fram utanför kÀrnverksamheten. Men tiden rÀcker inte till för att utveckla dessa. I dag fÄr en anstÀlld enligt lag vara tjÀnstledig sex mÄnader för att starta företag. I rapporten uppger 37 procent att fler skulle göra det om tiden förlÀngdes till ett Är.

Sveriges Ingenjörer föreslĂ„r dĂ€rför en utvidgning – ett helt innovationsĂ„r, vilket skulle leda till nya jobb.

– IdĂ©rika personer ska ges möjlighet att knoppa av och skapa mer tillvĂ€xt. Det blir en vinna vinna-situation i samarbete mellan dem, företagen och staten. Och nya jobb skapas, vilket Ă€r ett uttalat mĂ„l i regeringens strategi för nyindustrialisering, sĂ€ger Staffan Bjurulf.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1