Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© stevanovicigor dreamstime.com Teknik | 18 mars 2016

Räddningstjänsterna överger Rakel?

Kommunikationssystemet Rakel, som idag används av exempelvis Polisen, bör ersättas. Detta föreslår MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, i en utredning.
Utredningen som idag överlämnas till regeringen pekar bland annat på att Rakel enbart fungerar för tal. Flera andra lösningar har därför kommit upp på bordet, bland annat ett eget 4G-baserat kommunikationssystem, skriver Sveriges Radios Ekot.

– Den lösning som bäst motsvarar behoven är ett rikstäckande, dedikerat radionät för samhällsviktig verksamhet, säger Minna Nyman som är verksamhetschef för Rakel på MSB, enligt Ekot.

Ett eget 4G-nät är dock det dyraste alternativet, enligt de lösningar som Post- och Telestyrelsen tagit fram. PTS pekar på att det bästa vore att placera de så kallade blåljusmyndigheterna i område i mitten av 700-MHz-bandet. Detta då dessa frekvenser är mindre attraktiva för kommersiella tjänster och kräver annan utrustning än traditionella mobiltelefoner.

Blåljusmyndigheterna vill samtidigt inte ligga i det utrymme som PTS föreslår. De vill istället befinnas sig i vissa utrymmen av 700-bandet som också de kommersiella telebolagen ser som attraktiva.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2