Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© stevanovicigor dreamstime.com Teknik | 18 mars 2016

Räddningstjänsterna överger Rakel?

Kommunikationssystemet Rakel, som idag används av exempelvis Polisen, bör ersättas. Detta föreslår MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, i en utredning.
Utredningen som idag överlämnas till regeringen pekar bland annat på att Rakel enbart fungerar för tal. Flera andra lösningar har därför kommit upp på bordet, bland annat ett eget 4G-baserat kommunikationssystem, skriver Sveriges Radios Ekot.

– Den lösning som bäst motsvarar behoven är ett rikstäckande, dedikerat radionät för samhällsviktig verksamhet, säger Minna Nyman som är verksamhetschef för Rakel på MSB, enligt Ekot.

Ett eget 4G-nät är dock det dyraste alternativet, enligt de lösningar som Post- och Telestyrelsen tagit fram. PTS pekar på att det bästa vore att placera de så kallade blåljusmyndigheterna i område i mitten av 700-MHz-bandet. Detta då dessa frekvenser är mindre attraktiva för kommersiella tjänster och kräver annan utrustning än traditionella mobiltelefoner.

Blåljusmyndigheterna vill samtidigt inte ligga i det utrymme som PTS föreslår. De vill istället befinnas sig i vissa utrymmen av 700-bandet som också de kommersiella telebolagen ser som attraktiva.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-09-25 19:10 V11.1.0-2