Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© wsi
Elektronikproduktion |

Känner inte igen sig i nedgångs-analysen

Tidigare under mars presenterade Teknikföretagen sin senaste barometer – och siffrorna för elektronikföretagen såg inte ljusa ut. Jan-Åke Lindqvist, vd hos Wireless System Integration, har dock en annan bild av läget.

Teknikföretagens kvartalsvisa konjunkturbarometer pekade på en tydlig nedgångstrend för elektronikindustrin gällande orderingång. En av de personer som reagerade var Jan-Åke Lindqvist, vd hos Wireless System Integration, som inte håller med om att det ser dystert ut. – Jag känner snarare tvärtom. Pratar jag med konsultkollegor har alla fulla hus. Det är svårt att hitta folk. Det kan vara så att Teknikföretagens sondering inte får in de nya intrycken från de startup-bolagen som växer fort i Sverige.
"Det går fort. Från noll i omsättning till 10-15 miljoner på ett par år. Det är jäkligt spännande och det är nytt."
Det finns nämligen, menar han, nya trender. Innovationen ligger idag i små bolag som antingen driver upp produkter eller blir uppköpta av storspelarna. Den nya startup-marknaden är mycket livskraftig. Jan-Åke Lindqvist menar också att det är slående om man besöker event inom den klassiska elektronikindustrin att det är lite ”tröttare”. Mer fart är det däremot på exempelvis STHLM Tech Meetup som samlar 600+ entreprenörer och investerare varje månad. – Där får man en bättre puls och känsla. Dels för hur mycket kapital som investeras och hur många nya tech-bolag som faktiskt rullas igång. Och det går fort. Från noll i omsättning till 10-15 miljoner på ett par år. Det är jäkligt spännande och det är nytt. Förr i världen tog de två år att skapa ett produktbolag, nu gör man det på 6 månader med en bra idé. Jan-Åke Lindqvist har själv hållit igång i branschen under många år. Han och medgrundaren Jonas Strandell arbetade tidigare hos telekomföretaget a Brand New World. Firman gick omkull men de drev vidare en del projekt, hittade nya affärer på vägen – och blev kvar i branschen. 2002 föddes därmed Wireless System Integration som jobbade mot bland annat Ericsson. Från att tidigare ha arbetat med antenn- och radiokonstruktion började de nu ett arbete med att ta fram hela produkter och sätta dem i produktion för sina kunder. Idag beskriver sig Wireless System Integration som ett designhus snarare än en konsultfirma. – Vi jobbar med industridesignpartners som exempelvis Veryday och NoPicnic och sätter ihop projektteam. Vi tar ansvar och levererar lösningar snarare än att skicka runt konsulter. För vår del gör det också att det är enklare att rekrytera personal då vi har roligare uppdrag. Idag kommer cirka 60 procent av omsättningen från internationella bolag som till exempel Assa Abloy, Dialog Semiconductors och FLIR. Samtidigt arbetar företaget också med många mindre startups och är därmed starkt förankrat i Entreprenörssverige. Wireless System Integration har också sett en stark tillväxt. 2014 omsatte bolaget 23,5 miljoner kronor, förra året 32,5 miljoner och i år räknar de med nära 40 miljoner kronor. En anledning är det ökade elektronikinnehållet i nya typer av produkter. – Det är svårt idag för bolag att hitta rätt resurser, speciellt inom hårdvaruutveckling. I och med IoT-boomen är det många som behöver multidisciplinär hjälp. Det räcker inte med att vara mjukvaru- eller hårdvarukonsult. Bolag som inte traditionellt har hållit på med elektronik behöver nu de lösningarna för att omvandla sina produkter till moderna tjänstelösningar.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-25 14:09 V22.4.31-2
Annons
Annons