Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Fiber optic valley Komponenter | 29 mars 2016

Ny sensorteknik sparar miljontals kronor för massabruk

Fiber Optic Valley har varit inblandat i att ta fram en helt ny mÀtteknik för att mÀta temperaturen pÄ Mesaugnen vid pappersbruk. Lösningen har nu testats vid massafabriken Södra Cell Mörrum i Blekinge.
– Vi kan spara omkring fem miljoner kronor om Ă„ret genom minskad energiförbrukning och fĂ€rre haverier och dĂ„ Ă€r det bara vid vĂ„rt enskilda bruk. Det finns nĂ€stan 40 bruk i Sverige som ocksĂ„ har stora kostnader för haverier. Nationellt och internationellt finns otroligt mycket att hĂ€mta om vi kan utveckla den hĂ€r tekniken. I ett sĂ„dant arbete Ă€r det extra viktigt att ha med en partner som Fiber Optic Valley. De jobbar verkligen för ny teknik och tror pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet att jobba, sĂ€ger Leif Andersson, strategisk rĂ„dgivare vid Södra Cell Mörrum.

Mesaugnen anvÀnds till att Ätervinna kemikalier. Blir det för varmt förstörs teglet pÄ insidan med driftstopp som följd. De extremt höga temperaturerna pÄ runt 1000 grader Celsius försvÄrar för befintliga mÀtmetoder. Lösningen som nu tagits fram Àr en optisk fiber med sensorer som monterats utanför men ÀndÄ nÀra Mesaugnen. Man mÀter strÄlningsvÀrmen frÄn manteln pÄ ugnen och pÄ det viset kan bÄde yttre och inre temperatur mÀtas mer exakt.

Utvecklingsprojektets första del pÄgick frÄn och med november förra Äret och avslutades i januari. Bakom den nya tekniken med fiberoptik stÄr Acreo Swedish ICT som Södra Cell Mörrum fick kontakt med via Fiber Optic Valley.

– Det hĂ€r har varit ett projekt som korsbefruktat högteknologi och verkstad pĂ„ ett konkret sĂ€tt. Det Ă€r precis sĂ„ vi ska jobba, vi ska se till att företag och forskning hittar varandra och tillsammans utvecklar nya tekniska lösningar. Det utvecklar företagandet i hela landet, sĂ€ger Jonas Dahlström, vd för Fiber Optic Valley.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1