Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Fiber optic valley Komponenter | 29 mars 2016

Ny sensorteknik sparar miljontals kronor för massabruk

Fiber Optic Valley har varit inblandat i att ta fram en helt ny mätteknik för att mäta temperaturen på Mesaugnen vid pappersbruk. Lösningen har nu testats vid massafabriken Södra Cell Mörrum i Blekinge.
– Vi kan spara omkring fem miljoner kronor om året genom minskad energiförbrukning och färre haverier och då är det bara vid vårt enskilda bruk. Det finns nästan 40 bruk i Sverige som också har stora kostnader för haverier. Nationellt och internationellt finns otroligt mycket att hämta om vi kan utveckla den här tekniken. I ett sådant arbete är det extra viktigt att ha med en partner som Fiber Optic Valley. De jobbar verkligen för ny teknik och tror på det här sättet att jobba, säger Leif Andersson, strategisk rådgivare vid Södra Cell Mörrum.

Mesaugnen används till att återvinna kemikalier. Blir det för varmt förstörs teglet på insidan med driftstopp som följd. De extremt höga temperaturerna på runt 1000 grader Celsius försvårar för befintliga mätmetoder. Lösningen som nu tagits fram är en optisk fiber med sensorer som monterats utanför men ändå nära Mesaugnen. Man mäter strålningsvärmen från manteln på ugnen och på det viset kan både yttre och inre temperatur mätas mer exakt.

Utvecklingsprojektets första del pågick från och med november förra året och avslutades i januari. Bakom den nya tekniken med fiberoptik står Acreo Swedish ICT som Södra Cell Mörrum fick kontakt med via Fiber Optic Valley.

– Det här har varit ett projekt som korsbefruktat högteknologi och verkstad på ett konkret sätt. Det är precis så vi ska jobba, vi ska se till att företag och forskning hittar varandra och tillsammans utvecklar nya tekniska lösningar. Det utvecklar företagandet i hela landet, säger Jonas Dahlström, vd för Fiber Optic Valley.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-11-11 12:47 V11.8.0-2