Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© mariusz szachowski dreamstime.com Teknik | 31 mars 2016

Facken säger ja till det nya kollektivavtalet

Fackförbunden har svarat ja till den hemstÀllan som de opartiska ordförandena lÀmnade under förmiddagen.
Samtliga fem förbund i Facken inom industrin har i dag gemensamt svarat ja till Opos slutliga hemstÀllan i industriförhandlingarna. DÀrmed Àr nu parterna överens om det nya kollektivavtal inom industrin.

"Avtalet Àr ettÄrigt och avtalsvÀrdet berÀknas till 2,2 procent, inklusive en fortsatt utbyggnad av deltidspension/flexpension. De nya kollektivavtalen Àr bra, och ger medlemmarna fortsatta reallöneökningar. Det ligger ocksÄ pÄ en realistisk nivÄ för normering pÄ svensk arbetsmarknad och gynnar samtidigt Sveriges konkurrenskraft", skriver Facken inom Industrin.

"Avtalet innebÀr löneökningar pÄ 2 procent. DÀrutöver ger avtalet en ytterligare avsÀttning till deltidspension/flexpension pÄ 0,2 procent. DÀrmed Àr en fortsatt utbyggnad av den viktiga deltidspensionen/flexpensionen garanterad", skriver fackförbunden vidare.

Tonen hos Teknikföretagen var dock en annan:

- Vi gick in med ambitionen att stĂ€rka konkurrenskraften och möjliggöra fler jobb i Sverige. Det Ă€r en viktig uppgift att bryta trenden dĂ€r vi tappar verksamhet och arbetstillfĂ€llen till utlandet. Ambitionen ligger helt i linje med Industriavtalet men tyvĂ€rr nĂ„dde vi inte Ă€nda fram. Den överenskomna nivĂ„n, mĂ€rket, Ă€r nu taket för arbetsmarknadens kostnadsökningar. Vi behöver nu sĂ€tta oss ner och analysera hur vi ska agera framöver, sĂ€ger Åke Svensson, vd Teknikföretagen.

- Vi Àr besvikna att det inte gÄtt att komma lÀngre i förhandlingarna. Vi hade behövt möta den fallande globala tillvÀxten med en nedvÀxling av löneökningstakten för att frÀmja medlemsföretagens konkurrenskraft. Facken har fokuserat pÄ vad andra kan tÀnkas acceptera och inte utgÄtt frÄn industrins konkurrenskraft i en global ekonomi, sÀger Anders Weihe, förhandlingschef Teknikföretagen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1