Annons
Annons
Annons
Annons
© Note Elektronikproduktion | 02 maj 2016

Notes Stefan Hedelius ska få saker att hända

Stefan Hedelius är Notes nye vd. Och han är en handlingens man om ska se till att Note är med i den pågående konsolideringen.

Stefan Hedelius har en bakgrund inom elektronik-världen. I 16 år var han verksam på Ericsson. Där hann han arbeta med både operations, affärsutveckling, försäljning och förvärv. 12 av 16 år tillbringade han dessutom utomlands. Därefter blev det en avstickare till flygbolaget SAS: – Det var otroligt lärorika år. Vi hade en kraftig förändringsagenda i något som också är en tuff bransch. Det jag tar med mig från tiden i Ericsson och SAS är att jag alltid sätter kunden i centrum. Det är sådan jag är som person. Tänker man kund i första hand, då brukar det bli rätt. Finns det andra likheter mellan flyg- och elektronikbranschen? – Flygbranschen är väldigt prispressad. Att få kostnaderna under kontroll är otroligt viktigt. Så är det för oss inom Note också. Vi måste fråga oss själva hela tiden: Är det här något vi behöver? Tillför det kundvärde eller inte? Vi ska bara spendera pengar på sådant som tillför kundvärde eller aktieägarvärde. En annan likhet är den snabba förändringstakten.
"Det är som att köra gokart. Allt handlar om att gasa och bromsa vid rätt tillfällen."
Stefan Hedelius beskriver sig själv som en ledare driven av ett starkt affärsmannaskap och ett stort fokus på kostnadskontroll. – Det är som att köra gokart. Allt handlar om att gasa och bromsa vid rätt tillfällen. Det räcker inte att bara kunna göra det ena. Sedan är jag en mer marknadsdrivande person snarare än en detaljerad kretskortsingenjör. Jag ser mig som en coach som ska få ihop ett starkt team. Vi har cirka 1000 medarbetare inom Note som är duktiga och engagerade. För mig handlar uppdraget om att ge dem förutsättningarna som behövs för att lyckas. Sedan är jag, inte en Duracellkanin, men åt det hållet. Jag gillar när det händer saker. Du tar över efter Peter Laveson, som man får säga var med och stabiliserade Note efter några tuffa år. Hur ser du på den övergången? – Peter har gjort ett väldigt bra jobb. Han har skapat en bas i företaget där vi idag har en kvalitet på leverans som är oerhört stark. Jag har rest runt till olika siter inom koncernen och vi har väldigt bra processer. Det gäller både kvalitet men också fokus på logistik. Förutsättningarna för ytterligare tillväxt finns när man har en bra bas att stå på. Du har en bakgrund inom elektronikvärlden även om du har gjort en avstickare. Hur ser du på det svenska elektroniklandskapet? – Vi har i Sverige en stark tradition inom elektronik och teknik, speciellt med tanke på att vi är ett relativt litet land. Vi har stora världsomspännande bolag och fantastiska mindre bolag som växer sig starka. Sedan, så klart, för att kunna behålla verksamheten i Sverige måste vi som land vara konkurrenskraftiga. För Notes del menar Stefan Hedelius att konkurrenskraften byggs av balansen mellan olika siter och länder där produktion kan erbjudas.
Produktion vid Note i Kina
– Många av våra kunder har en split på var deras produktion görs beroende på var de befinner sig. Ibland finns fördelar med att vara nära sin marknad. I Kina finns problem i form av svårare kommunikation, tiden, distansen. Note har också volymproduktion i Sverige. Innehåller inte produkten mycket manuellt arbete är Sverige attraktivt. Sverige är också ett starkt internationellt varumärke. Upplevelsen är att man kan lita på våra företag. Det är en enorm konkurrensfördel. Förändringsarbetet har byggt basen för framtiden Stefan Hedelius tar alltså vid i en position där Note har stabiliserat siffrorna rejält efter några tuffare år i början av 2010-talet. Nu ser siffrorna betydligt starkare ut och rörelseresultatet för 2015 landade på 45,2 miljoner kronor. Ändå finns mycket kvar att göra, menar han: – Vi har haft en bra utveckling i företaget när det gäller kvalitet och leveranser. Men jag tror samtidigt att vi, utöver att leverera produkter och tjänster, kan bli bättre på att i ännu större utsträckning ta en rådgivande roll för att hjälpa våra kunder i deras affär. Det handlar om att vara närvarande i värdekedjan, göra mer box build, hela produkter. Sedan tror jag att vi har mer att göra när det gäller att få ihop Note som en koncern ytterligare. Vi har växt relativt snabbt och har idag kunder i många olika branscher. Vi kommer att fortsätta se över olika segment och var vi ska satsa.
"Marknaden kommer att konsolideras och inte alla kan överleva i det marknadsklimatet."
Är Note för spretigt idag, menar du? – Nej, det tycker jag inte men vi ska titta noga på utvecklingen inom olika segment. Exempelvis medicinteknik, där kvalitetskraven är höga, och andra områden där vi känner att vi bäst kan tillföra kunder värde. Jag tror på att man ska göra det man är bra på. Stefan Hedelius ser sig som sagt som en handlingens man. Och saker kommer att hända framöver. Investeringar i ny kapacitet är att vänta och fler enheter kommer att certifieras för medicinteknik. Men Note ska också se över bolagets footprint: – Marknaden kommer att konsolideras och inte alla kan överleva i det marknadsklimatet. Vi kommer att vara drivande i de här processerna. Sedan vilka segment det gäller och vilka geografier, det utvärderar vi. Är det någon speciell geografisk marknad som intresserar er? – Sverige är intressant för konsolidering. Sedan är Tyskland och Östeuropa intressanta områden. Vi måste titta på vilka branscher där vi kan leverera mer värde än vad våra konkurrenter kan. Vi har sett mycket konsolidering inom elektronikproduktions-marknaden i den här regionen. Vad har du för reflektion kring det? – Det man såg under 2015 är något som kommer att fortsätta under 2016 och framåt också. Det är en nödvändighet för marknaden. Note kommer att ta en aktiv roll i det här, vi kommer att titta på hur vi kan växa och hitta rätt volymtillväxt. Till sist, hur ser marknadsklimatet ut just nu? – Vi har en bra orderstock, vi tror att 2016 blir ett bra år. Vi har otroligt fina kunder som vi är stolta över. © Note
Annons
Annons
2020-08-05 00:04 V18.8.2-1