Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© swerea Analys | 04 maj 2016

Swerea: Kan vi lita på elektroniken i fordon?

Kan vi lita pÄ att elektroniken fungerar? Utvecklingen av ny elektronik har baksidan att den ofta har kortare livslÀngd och sÀmre tillförlitlighet.
Forskningskoncernen Swerea vÀcker nu frÄgan om huruvida vi kan lita pÄ elektroniken i vÄra fordon. Utvecklingen av ny elektronik ger mycket bÀttre prestanda och nya funktioner men tyvÀrr ofta till priset av kortare livslÀngd och sÀmre tillförlitlighet.

Nya elektronikkomponenter har ofta större chip, innehÄller nya material och monteras pÄ mönsterkort med blyfria lödfogar, skriver Swerea. Forskning har visat att de standardiserade metoder som anvÀnds för att testa elektronik inte lÀngre hÄller mÄttet. Nya material och nya konstruktioner ger nya typer av fel och kortare livslÀngd för den nya elektroniken. DÀrför kan ny elektronik ha bÄde sÀmre tillförlitlighet och större spridning i livslÀngd Àn vad de standardiserade testerna visar.

– Vi mĂ„ste lĂ€ra oss att förstĂ„ mekanismerna som gör att den nya elektroniken kan haverera men Ă€ven hur relevanta test ska vara utformade. Utan den förstĂ„elsen kan vi aldrig skapa elektronik som vi kan lita pĂ„, sĂ€ger Per-Erik Tegehall, Swerea IVF.

I ett forskningsprojekt som handlar om öka tillförlitligheten hos elektronik i fordon har man till exempel upptÀckt sprickor i mönsterkorten som kan pÄverka livslÀngden vid bÄde testning och anvÀndning av elektroniken. Swerea-projektet har finansierats av FFI - Fordonsstrategisk Forskning och Innovation. Resultaten har nyligen publicerats i Microelectronics Reliability.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2