Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© alphaspirit dreamstime.com Elektronikproduktion | 13 maj 2016

SEK: Hur provar man bränsleceller?

SEK, Svensk Elstandard, skriver att ett förslag till reviderad internationell standard nu Àr ute pÄ remiss.
Den internationella standarden IEC 62282-3-201 innehÄller metoder för provning av smÄ stationÀra aggregat med brÀnsleceller och en högsta uteffekt pÄ 10 kW el. Syftet Àr att ge standardiserade provningsmetoder, bland annat för att göra det möjligt att jÀmföra produkter frÄn olika tillverkare. Vid arbetet med den första utgÄvan, som kom 2013, inkom en del synpunkter sent i arbetet och en del erfarenheter har sedan gjorts nÀr standarden anvÀnts. BrÀnslecellstekniken Àr ju ocksÄ under snabb utveckling och dÀrför startade en revision av standarden i det nÀrmaste med en gÄng. Det arbetet har nu kommit till remisstadiet.

Ur innehÄllet mÀrks bland annat mÀtning av brÀnsleförbrukning och uteffekt, provning av startegenskaper och av uppförande vid förÀndringar i belastningen. Dessutom beskrivs hur verkningsgraden berÀknas. NÄgra krav pÄ prestanda eller pÄ sÀrskilda egenskaper ingÄr inte.

Arbetet med standarden sker inom IEC, den internationella organisationen för standardisering pÄ elomrÄdet. Genom samarbetet i CENELEC, den motsvarande europeiska organisationen, kommer den liksom den första utgÄvan ocksÄ att antas som europeisk standard (i Sverige SS-EN 62282-3-201). Det betyder att de provningsmetoder som beskrivs gÀller i 33 europeiska lÀnder och ocksÄ har en sÀrskild tyngd vi offentlig upphandling.

SEK vill nu ha in synpunkter pÄ förslaget.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1