Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© amy walters dreamstime.com Elektronikproduktion | 16 maj 2016

Stena Metall deltar i projekt om återvinning av jordartsmetaller

Stena Metall deltar i REE4EU, ett nytt EU-projekt som siktar pÄ nya hÄllbara sÀtt att Ätervinna metallerna som ofta finns i elektronik.
SÀllsynta jordartsmetaller sÄsom neodym och dysprosium i laptops, smartphones och andra produkter Ätervinns inte. Men de behövs för att rÀcka till morgondagens produkter. NÄgra hÄllbara metoder finns inte inom EU. REE4EU Àr ett projekt som finansieras av EU-kommissionen via Horizon 2020, och dÀr mÄlet Àr att utveckla nya hÄllbara metoder.

– Vi söker nya metoder för att förbĂ€ttra tillgĂ„ngen till denna typ av metaller, sĂ€ger Christer Forsgren, teknik- och miljöchef i Stena Metallkoncernen. Kasserade mobiler och andra elektroniska produkter lĂ€ggs ofta undan i skrivbordslĂ„dor eller Ă€nnu vĂ€rre, slĂ€ngs i soporna och gĂ„r till förbrĂ€nning dĂ€r metaller Ă€r förlorade för alltid.

REE4EU Àr fokuserat pÄ implementering, pilotanlÀggningar och kommersiellt gÄngbara lösningar. Ett större antal företag, akademier och Ätervinningsbolag Àr involverade i projektet.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1