Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© dmitry bomshtein dreamstime.com Analys | 27 maj 2016

Teknikföretagen: Begränsad tillväxt dämpar efterfrågan

Omvärlden har växlat in på ett långsammare spår med svagare tillväxt, slår Teknikföretagen fast i sin nya prognos.
Avmattningen globalt bidrar till att utsikterna för industrin i Sverige begränsas till 3 procent i produktionstillväxt i år och än mindre 2017, skriver Teknikföretagen. Detta enligt en gemensam bedömning från industrins ekonomer.

- Konjunkturbilden för olika branscher är splittrad. Inom massa- och pappersindustrin finns omfattande investeringsplaner de kommande åren. Det speglar bland annat skiftet från grafisk pappersproduktion till förpackningar. Inom gruvindustrin kämpar exempelvis järnmalmsgruvorna med effekterna av den svaga globala industrikonjunkturen i allmänhet och den kinesiska inbromsningen i synnerhet, säger Mats Kinnwall, chefekonom på Industriarbetsgivarna.

- Industrin uppvisar en splittrad bild. I ena änden finns bilindustrin som går för fullt och i andra änden finns t ex stålindustrin som har det riktigt tufft. Industrin har överlag gott om ledig produktionskapacitet och låg efterfrågan. Med fortsatt begränsad tillväxt i omvärlden och låga investeringar bli det inte bättre fart på konjunkturen, säger Anders Rune, chefsekonom på Teknikföretagen.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-09-21 11:51 V11.0.0-2