Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© dmitry bomshtein dreamstime.com Analys | 27 maj 2016

Teknikföretagen: Begränsad tillväxt dämpar efterfrågan

Omvärlden har växlat in på ett långsammare spår med svagare tillväxt, slår Teknikföretagen fast i sin nya prognos.
Avmattningen globalt bidrar till att utsikterna för industrin i Sverige begränsas till 3 procent i produktionstillväxt i år och än mindre 2017, skriver Teknikföretagen. Detta enligt en gemensam bedömning från industrins ekonomer.

- Konjunkturbilden för olika branscher är splittrad. Inom massa- och pappersindustrin finns omfattande investeringsplaner de kommande åren. Det speglar bland annat skiftet från grafisk pappersproduktion till förpackningar. Inom gruvindustrin kämpar exempelvis järnmalmsgruvorna med effekterna av den svaga globala industrikonjunkturen i allmänhet och den kinesiska inbromsningen i synnerhet, säger Mats Kinnwall, chefekonom på Industriarbetsgivarna.

- Industrin uppvisar en splittrad bild. I ena änden finns bilindustrin som går för fullt och i andra änden finns t ex stålindustrin som har det riktigt tufft. Industrin har överlag gott om ledig produktionskapacitet och låg efterfrågan. Med fortsatt begränsad tillväxt i omvärlden och låga investeringar bli det inte bättre fart på konjunkturen, säger Anders Rune, chefsekonom på Teknikföretagen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1