Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© stevanovicigor dreamstime.com Komponenter | 01 juni 2016

Acreo får pengar till sensor-utveckling

Acreo Swedish ICT har av Vinnova beviljats ett projektbidrag pÄ totalt 3,3 miljoner kronor för att vidareutveckla tekniken för ett temperatursensor-koncept Àmnat för processindustrier som arbetar med höga temperaturer.
Projektledare och gruppchef Erik Zetterlund pÄ Acreo, sÀger:

– Jag har jobbat med det hĂ€r i fem Ă„r. I och med det hĂ€r stödet kommer vi Ă€ntligen kunna nĂ€rma oss ett industriellt anpassat sensorsystem som Ă€r sĂ„ efterfrĂ„gat. Inom processindustrier som arbetar med höga temperaturer, till exempel stĂ„l- och
metallindustrin, Àr kontroll av infodring, eller isolering, i utrustning sÄsom skÀnkar och ugnar mycket viktigt för att undvika genomskÀrning. GenomskÀrning innebÀr att smÀlt stÄl rinner ut frÄn utrustningen och kan skada personal i nÀrheten
och leda till lÄnga, kostsamma driftstopp.

Den tvÄdimensionella temperatur-sensorn, ocksÄ kallad storareasensor, Àr baserad pÄ fiberoptik och monteras inuti ugnsvÀggar och kan monitorera temperaturen över stora ytor med en storlek upp till hundratals kvadratmeter.

– Utmaningen Ă€r att ta fram en sĂ„ robust sensormatta att den klarar den extrema miljön den utsĂ€tts för nĂ€r den integreras i processutrustningarna, sĂ€ger Zetterlund. För vissa andra processer, sĂ„som mesaprocessen vid massabruk kan storareasensorn utöver monitorering av infodringsslitage Ă€ven ge vĂ€rdefull information om processen och bidra till effektivare processer.

Sensorerna kommer initialt tillverkas i Sverige dÀr det finns företag som kan göra tillverkningen i en automatiserad industriell process. Projektet pÄgÄr fram till mitten av 2018 och drivs av Acreo Swedich ICT.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2