Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 30 juni 2016

Ny standard för provning i produktion av elektronikutrustning

SEK har arbetat med en reviderad standard som beskriver elsÀkerhetsprovning i produktion av IT-utrustning och audio- och videoutrustning.
Att elektriska produkter ska vara sĂ€kra Ă€r en sjĂ€lvklarhet. Det Ă€r ocksĂ„ huvudpunkten i ElsĂ€kerhetsverkets föreskrifter om elektrisk utrustning, ELSÄK-FS 2016:1, som bygger pĂ„ EUs lĂ„gspĂ€nningsdirektiv 2014/35/EU. Att anvĂ€nda standarder vid konstruktion och tillverkning Ă€r kanske det enklaste sĂ€ttet för en tillverkare att se till att det blir sĂ„. Det som i första hand gĂ€ller Ă€r sĂ„dana europeiska standarder som, genom att de listats i EUs officiella tidning, fĂ„tt en officiell koppling till lĂ„gspĂ€nningsdirektivet.

Men sedan dĂ„, hur vet man att de tillverkade produkterna Ă€r sĂ€kra? Under tillverkningens gĂ„ng finns det naturligtvis olika kontrollstationer – men det finns faktiskt standarder som beskriver avslutande elsĂ€kerhetsprovning av tillverkade produkter.

En av dem har nu reviderats. Det gÀller den som beskriver elsÀkerhetsprovning i produktion av IT-utrustning och audio- och videoutrustning. Den nya standarden har beteckningen SS-EN 62911 och den ersÀtter den tidigare SS-EN 50514, som gÀller t o m 2018-02-09.

Standarden innehÄller i huvudsak provning av skyddsjordledarens resistans och av den elektriska hÄllfastheten. Dessutom anges vilka uppgifter som ska sparas. Den största skillnaden jÀmfört med den tidigare SS-EN 50514 Àr, att SS-EN 62911 mer utförligt behandlar provning av likspÀnningsmatad utrustning. Detta har ju blivit alltmer aktuellt, till exempel genom central likströmsmatning i serveranlÀggningar. NivÄerna i standarden Àr anpassade efter sÀkerhetsstandarderna för produkterna, alltsÄ de bÄda Àldre SS-EN 60065 (audio- och video) och SS-EN 60950-1 (IT-produkter) och den nyare SS-EN 62368-1 (som behandlar audio- och video och IT-produkter).

För nÄgra andra produktomrÄden finns liknande standarder. För hushÄllsapparater av olika slag beskrivs rutinprovningarna i SS-EN 50106 och för automatiska elektriska styr- och reglerdon för hushÄllsbruk finns SS-EN 50344-1. De standarder som behandlar sÀkerheten hos dessa produkter finns i de bÄda serierna SS-EN 60335 respektive SS-EN 60730.

Det finns ingen liknande standard för provning av andra sorters elapparater, som inte tÀcks av de hÀr produktstandarderna. SEK Svensk Elstandard har dÀrför tagit initiativ till att skriva en sÄdan standard, sÄ att ocksÄ de som tillverkar sÄdana apparater har nÄgra riktlinjer att gÄ efter, nÀr det gÀller att prova elsÀkerheten i samband med produktionen.

Varför byta nummer till SS-EN 62911 och inte behĂ„lla SS-EN 50514? Jo den helt europeiska EN 50514 har lĂ€mnats över till IEC, reviderats dĂ€r och givits ut som internationell standard IEC 62911, som nu antagits som europeisk standard i CENELEC – för att sĂ€kerstĂ€lla att den i oförĂ€ndrat skick blir nationell standard i de 33 berörda europeiska lĂ€nderna.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2