Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© youssouf cader dreamstime.com Teknik | 10 augusti 2016

Lund slog världsrekord i 5G

LTH-doktoranden Steffen Malkowsky har tillsammans med forskarkollegor frÄn Lunds och Bristols universitet slagit ett vÀrldsrekord i 5G-teknik.
Steffen Malkowsky var dock redan i vĂ„ras med och satte det tidigare vĂ€rldsrekordet. Det lyckade experimentet beskrivs som ett viktigt steg mot en ny typ av trĂ„dlös kommunikation – ett system dĂ€r extremt svaga radiosignaler lyckas ge radikalt förbĂ€ttrad uppkoppling.

Systemet bygger pĂ„ en teknik som kallas Massiv Mimo (efter multiple input, multiple output) och har satt inte bara ett utan tvĂ„ vĂ€rldsrekord i sĂ„ kallad spektrumeffektivitet för trĂ„dlös kommunikation. Den teknik som forskarna tagit fram Ă€r en extremt effektiv 5G-teknik – den mest effektiva nĂ„gonsin nĂ€r det gĂ€ller att hantera mĂ„nga samtidiga anvĂ€ndare. I sitt senaste vĂ€rldsrekord lyckades forskarlagen frĂ„n Lund och Bristol uppnĂ„ mer Ă€n tjugo gĂ„nger sĂ„ hög total datahastighet som dagens 4G-teknik. DĂ€rmed dubblerade de nĂ€stan sitt tidigare rekord, dĂ€r de med samma teknik uppnĂ„dde en tolvfaldig förbĂ€ttring.

– Att vi satte vĂ€rldsrekordet var en viktig hĂ€ndelse, eftersom vi visade att det Ă€r möjligt att överföra 22 gĂ„nger mer data Ă€n i nuvarande trĂ„dlösa system. Även om mĂ„let för 5G Ă€r att öka den sammanlagda överföringskapaciteten 1 000 gĂ„nger Ă€r detta ett stort steg, sĂ€ger Steffen Malkowsky, doktorand i Elektro- och informationsteknik vid Lunds Tekniska Högskola.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1