Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© aydindurdu dreamstime.com Analys | 11 augusti 2016

Vad innebär Analog Devices förvärv av Linear Technology?

Analyshuset IHS analytiker Jonathan Liao, senior analyst, power semiconductors, har tittat närmare på vilka konsekvenser Analog Devices förvärv av branschkollegan Linear Technology kommer att få.

Det var i slutet av juli som Analog Devices meddelade att de ingått avtal om att förvärva Linear Technology för ungefär 14.8 miljarder dollar. Bakgrunden är att Analog därmed kommer att öka sin konkurrenskraft på flera marknader och stärka marginalerna. Sett till halvledarindustrin i genomsnitt har både Analog och Linear uppvisat hygglig tillväxt, skriver IHS. Bruttomarginalen och rörelsemarginalen har legat runt 37 procent respektive 7 procent. Från 2010 till 2015 uppvisade Analog en genomsnittlig bruttomarginal på cirka 60 procent och en rörelsemarginal över 20 procent. LLTC uppvisar ännu bättre bruttomarginaler och rörelsemarginal under samma tidsperiod: Bruttomarginalen för LLTC var 75 procent eller mer under större delen av 2010 till 2015. Rörelsemarginalen låg omkring 45 procent under samma tidsperiod.
"Denna åtgärd kommer att skapa en dominoeffekt för andra stora leverantörer och få dem att omvärdera sina skal-strategier och kan resultera i ytterligare förvärv"
Den sammanslagna bolaget förväntas ligga på en bruttomarginal i de höga 60-talet och rörelsemarginal i mitten av 30-talet. Om bolagen integreras på rätt sätt kan de erhållna resultaten ge en avsevärd marginalförbättring för ett företag med 4,8 miljarder dollar i årliga intäkter, skriver IHS. Lika intressant är de kompletterande produktportföljerna. Över 80 procent av Analogs produkter är generella analoga kretsar som används inom datorlösningar, kommunikation, industri, fordon och konsumentprodukter. Särskilt starka är bolaget inom omvandlare, förstärkare, radiofrekvens (RF)-enheter, signalbehandling och power management-enheter. Produkterna har ibland tävlat med Linears men ofta har de återfunnits i generella enheter för medium- och storserie-produktion. Även Linear är specialister på analoga produkter med specialiteter inom spänningsregulatorer, RF-produkter, dataomvandlare och förstärkare. Däremot har fokuset för bolagets produkter legat mer på mindre volymer i nyare applikationer. Sammantaget innebär detta att bolagen har portföljer som både tävlar med varandra med ett visst överlapp, men som också kompletterar varandra för något olika kundbaser. Således kan det nya bolaget ta ett större grepp och utmana spelare som Texas Instruments, Maxim Integrated och Infineon. ”Sammantaget kommer ADI bli en mycket starkare aktör på den analoga marknaden med förvärvet av LLTC. Denna åtgärd kommer att skapa en dominoeffekt för andra stora leverantörer och få dem att omvärdera sina skal-strategier och kan resultera i ytterligare förvärv”, skriver Jonathan Liao. ----- Analytiker: Jonathan Liao, senior analyst, power semiconductors, IHS Markit
Annons
Annons
2021-04-15 09:56 V18.15.43-2