Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© saniphoto dreamstime.com Elektronikproduktion | 24 augusti 2016

Ny skatt stoppar solkraft

Den omstridda solcells-skatten som infördes i sommar fÄr nu konkreta följder, bland annat för en större anlÀggning utanför Enköping.
SVT skriver att matgrossistens Martin och Serveras nya lager i Enköping var förberett för 1'500 kvadratmeter solceller. Nu blir detta emellertid inte av dÄ projektet stoppas efter att den nya skatten infördes. Till SVT sÀger Per-Erik Kanström, fastighetschef pÄ Martin och Servera:

– Det Ă€r de nya skattereglerna som gör att det blir vĂ€ldigt svĂ„rt att rĂ€kna hem en sĂ„dan hĂ€r investering. DĂ„ finns det andra investeringar i annan miljösmart teknik som vi styr över pĂ„ istĂ€llet. Allra helst skulle vi arbeta bĂ„de med energibesparande Ă„tgĂ€rder och egenproducerad el, men nu ska vi arbeta mer med andra klimatsmarta lösningar.

Även livsmedelsföretaget Axfood reagerade pĂ„ skatten dĂ„ de funderat pĂ„ solceller pĂ„ varuhus och lager:

– Det Ă€r en ren idiotskatt. Om man producerar solel pĂ„ sin egen fastighet och gör av med den pĂ„ den egna byggnaden, varför ska man betala skatt för det, sĂ€ger Åsa Domeij, hĂ„llbarhetschef pĂ„ Axfood till SVT.

Regeringen har tidigare sagt att skatten beror pÄ EU:s regler om konkurrens och statsstöd. SVT Nyheter har varit i kontakt med som Àr Katarina Areskoug Mascarenhas som Àr chef pÄ EU-kommissionens representation i Sverige. Hon menar att detta inte Àr en korrekt tolkning:

– Det finns inga krav nĂ€r det gĂ€ller energibeskattning. TvĂ€rtom finns det möjlighet för medlemslĂ€nderna att göra undantag för förnybar energi som solenergi.

Leif Jakobsson, statssekreterare pÄ finansdepartementet, sÀger att regeringen inte gjort samma bedömning nÀr det gÀller om de Àr tvingade att beskatta större anlÀggningar och att EU-kommissionen inte har kommunicerat detta till regeringen. Finansdepartementet har inlett en undersökning för att titta pÄ om det behövs nya skatteregler eller stödsystem för att gynna solceller.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1