Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© creasencesro dreamstime.com Elektronikproduktion | 10 oktober 2016

Sics vill spara energi i datacenter

Energimyndigheten har beslutat stödja ett forskningsprojekt pÄ SICS North Swedish ICT i LuleÄ.
Projektets totala budget ligger pÄ 8,6 miljoner kronor under tvÄ Är med avsikten att minimera energianvÀndningen i datacenter. Projektet ska utveckla nya strategier som utnyttjar skillnader i lufttryck för att kontrollera luftflödet, med mindre flÀktanvÀndning och stora energivinster som följd.

Huvuddelen av datacentrets grundlÀggande energiÄtgÄng kommer frÄn olika flÀktar för luftcirkulation. Det finns flÀktar dels i kylningssystemet, dels i sjÀlva servrarna. Man bortser ofta frÄn serverflÀktarnas energiÄtgÄng eftersom den hamnar bÄde i tÀljare och nÀmnare för berÀkningen av PUE, den enhet som ofta anvÀnds för att berÀkna effektivitet och energiÄtgÄng i datacenter, men den Àr likafullt en stor energitjuv.

Projektets mÄl Àr att studera energieffektivitet i traditionella respektive ombyggda datacentermoduler med bÄde numeriska och experimentella metoder. Samarbetspartners i projektet Àr SICS Swedish ICT och Strömningsmekanik pÄ LuleÄ tekniska universitet med stöd frÄn Siemon, Facebook, DCT, Swegon, Eitech och SEE Cooling. Projektet finansieras ocksÄ frÄn Region Norrbotten.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2