Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© bernardo varela dreamstime.com Elektronikproduktion | 10 oktober 2016

Sensorer ska hitta instrumenten

I samarbete med forskare pÄ Karolinska institutet (KI) genomförs nu en förstudie pÄ KTH om ett nytt sÀtt att assistera kirurger vid titthÄlsoperationer.
Det handlar om ny positioneringsteknik som ska hjÀlpa kirurgen att hÄlla reda pÄ exakt var nÄgonstans instrumenten befinner sig.

– Vi blev för ett tag sedan kontaktade av en grupp forskare pĂ„ KI som jobbar med ny operationsutrustning. Den Ă€r specialiserad för att först göra magnetröntgen, och sedan med hjĂ€lp av magnetröntgenbilden och kamera som filmar pĂ„ utsidan bestĂ€mma kirurginstrumentets position i kroppen, som hjĂ€rnan eller ryggmĂ€rgen, sĂ€ger Isaac Skog, som tillsammans med Joakim JaldĂ©n Ă€r de tvĂ„ KTH-forskare som Ă€r involverade i forskningsarbetet.

Den nuvarande tekniken bygger dock pÄ att instrumenten Àr rigida, det vill sÀga att man vet vilken form de har och att den inte förÀndras. DÄ vet tekniken hela tiden ocksÄ var instrumentet befinner sig i kroppen. KI-forskarnas önskan Àr att positioneringstekniken Àven ska kunna fungera för mjuka och böjliga instrument, sÄ att instrumenten ska kunna förflyttas mellan olika vÀvnader i kroppen, till exempel i hjÀrnan.

– KI-forskarna skickade med en kravspecifikation att den nya tekniken ska kunna visa positionen med en noggrannhet om plus/minus en millimeter. VĂ„r idĂ© pĂ„ KTH Ă€r att positionera instrumentet med hjĂ€lp av magnetfĂ€lt som trĂ€nger igenom mĂ€nsklig vĂ€vnad bra. Sensorer för att mĂ€ta magnetfĂ€lt har dessutom blivit bra, billiga och lĂ€tta att fĂ„ tag pĂ„.

För att testa konceptet anvÀnder KTH-forskarna samma sensorteknik som de tidigare forskat om och anvÀnt i allt frÄn skor till rökdykare för göra deras arbetsvardag sÀkrare till teknik för att diagnosticera Parkinsons sjukdom.

Det Àr avdelningen för signalbehandling pÄ Skolan för elektro- och systemteknik vid KTH som tillsammans med forskare pÄ KI och inom ramen för ett KTH-SLL projekt fÄtt forskningsmedel för att bedriva en förstudie i Àmnet.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2