Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© bernardo varela dreamstime.com Elektronikproduktion | 10 oktober 2016

Sensorer ska hitta instrumenten

I samarbete med forskare på Karolinska institutet (KI) genomförs nu en förstudie på KTH om ett nytt sätt att assistera kirurger vid titthålsoperationer.
Det handlar om ny positioneringsteknik som ska hjälpa kirurgen att hålla reda på exakt var någonstans instrumenten befinner sig.

– Vi blev för ett tag sedan kontaktade av en grupp forskare på KI som jobbar med ny operationsutrustning. Den är specialiserad för att först göra magnetröntgen, och sedan med hjälp av magnetröntgenbilden och kamera som filmar på utsidan bestämma kirurginstrumentets position i kroppen, som hjärnan eller ryggmärgen, säger Isaac Skog, som tillsammans med Joakim Jaldén är de två KTH-forskare som är involverade i forskningsarbetet.

Den nuvarande tekniken bygger dock på att instrumenten är rigida, det vill säga att man vet vilken form de har och att den inte förändras. Då vet tekniken hela tiden också var instrumentet befinner sig i kroppen. KI-forskarnas önskan är att positioneringstekniken även ska kunna fungera för mjuka och böjliga instrument, så att instrumenten ska kunna förflyttas mellan olika vävnader i kroppen, till exempel i hjärnan.

– KI-forskarna skickade med en kravspecifikation att den nya tekniken ska kunna visa positionen med en noggrannhet om plus/minus en millimeter. Vår idé på KTH är att positionera instrumentet med hjälp av magnetfält som tränger igenom mänsklig vävnad bra. Sensorer för att mäta magnetfält har dessutom blivit bra, billiga och lätta att få tag på.

För att testa konceptet använder KTH-forskarna samma sensorteknik som de tidigare forskat om och använt i allt från skor till rökdykare för göra deras arbetsvardag säkrare till teknik för att diagnosticera Parkinsons sjukdom.

Det är avdelningen för signalbehandling på Skolan för elektro- och systemteknik vid KTH som tillsammans med forskare på KI och inom ramen för ett KTH-SLL projekt fått forskningsmedel för att bedriva en förstudie i ämnet.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-11-11 12:47 V11.8.0-2