Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© intuitive aerial, bild enbart som illustration
Elektronikproduktion |

Starka reaktioner på förbud mot drönarfotografering

Förra veckan meddelade den Högsta Förvaltningsdomstolen att det kommer att krävas tillstånd för fotografering med drönare. Branschens reaktioner har inte låtit vänta på sig.

”Högsta förvaltningsdomstolen har i två domar funnit att en kamera som är monterad på en drönare kräver tillstånd enligt kameraövervakningslagen”, skrev den Högsta förvaltningsdomstolen förra veckan. Det här medför också en oro för att flera arbetstillfällen ska gå förlorade. Gustav Gerdes är ordförande för branschorganisationen UAS Sweden som representerar professionella drönar-piloter. Han berättar att minst 5000 jobb kan komma att försvinna som ett resultat av domarna.
Man frågade sig 'vad fan gör vi nu, det här kan inte stämma'
– Man kan uttrycka det på två sätt, det ena är att det är ytterst olyckligt. En framtidsbransch går i stå. Man kan också uttrycka det som att datainspektion med Högsta Förvaltningsdomstolen har fattat ett domslut som de inte motiverat vart i lagtexten de hittat. Och med det har de skapat ungefär 500’000 brottslingar i Sverige. UAS Sweden hade med anledning av domarna ett krismöte med sina medlemmar och reaktionerna var starka, berättar Gustav Gerdes. – Det var gråt, man frågade sig ”vad fan gör vi nu, det här kan inte stämma”. Det är de reaktionerna vi har fått. Och så får vi hela tiden frågan ”vad ska vi göra”? Jag önskar att jag visste att ”det här ska vi göra”. Dessutom menar han att då den Högsta Förvaltningsdomstolens beslut gäller fjärrstyrda kameror skulle dessutom Gopros, vanliga stillbildskameror och filmkameror påverkas. Daniel Sällstedt är en av grundarna till drönar-bolaget Sky Eye Innovations. Han berättar att då de arbetar med drönare som lyfter sensorteknik snarare än visuella kameror kommer de inte att omfattas av beskedet och kunna köra på som vanligt. Samtidigt, menar han, är det förödande för Sverige som utvecklingsland: – Jag tycker att det hämmar Sverige som land i framkant. Vi inser vikten av lagar och regelverk men detta är en icke konstruktiv tolkning av lagen som gör att vi tappar fotfästet jämfört med exempelvis våra grannländer som har kommit mycket längre. I det här fallet både Danmark och Norge. I jämförelse har Sverige idag fler producenter av hårdvara men när det gäller tillämpningar ligger vi redan steget efter. Tack vare domen påverkas en hel bransch men förhoppningen är att detta negativa besked i slutändan leder till att nya och bättre stödjande lagar kan formas. Han menar också att det kommer att slå brett över branschen: – Det finns många aspekter. Det här är negativt för Sveriges konkurrenskraft. Många företagare drabbas, allt från tjänsteleverantörer och tillverkare men också butiksverksamheter såsom hobbyhandlaren och stora butikskedjor som lagerför såna här varor idag. Det finns företag som byggt sin verksamhet på att förse mäklare eller karttjänster med bildmaterial. De blir helt bakbundna. Det man känner spontant är att gränsdragning blir märklig mellan exempelvis en handhållen kamera på en skylift eller kamera monterad i en bil och en drönare med samma teknik. Främst menar han att det påverkar Sverige som teknikland: – Sverige är världsledande på att använda och utveckla teknologier och den här typen av lagtolkningar gör att vi riskerar att tappar mark jämfört med andra länder. UAS Swedens ordförande Gustav Gerdes hoppas fortfarande att beslutet ska ändras: –- Vi önskar att Högsta Förvaltningsdomstolen ska ta tillbaka det, motivera var i lagen de hittar det här och om de ser att de har gjort fel också kunna stå för det. Men jag tror inte att de vågar det. Jag tror stoltheten är för hög.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons