Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© chalmers Teknik | 11 november 2016

Ny typ av elektrisk papper visar hela färgskalan

Forskare pĂ„ Chalmers har utvecklat grunden till ett nytt elektroniskt ”papper”.
Pappret beskrivs vara mindre Àn en mikrometer tunt, böjbart och med en fÀrgÄtergivning pÄ samma nivÄ som i vanliga LED-skÀrmar, men ÀndÄ med bara en tiondel av energiförbrukningen hos en Kindle-lÀsplatta.

NÀr chalmersforskaren Andreas Dahlin och hans doktorand Kunli Xiong arbetade med att bygga elektriskt ledande polymerer pÄ nanostrukturer upptÀckte de att kombinationen av materialen skulle passa perfekt för att skapa elektroniska skÀrmar tunna som papper. Ett Är senare hade de nÄtt resultat. De hade skapat ett material som Àr mindre Àn en mikrometer tunt, böjbart och Äterger alla fÀrger som en LED-skÀrm klarar av.

– ”Pappret” eller skĂ€rmen liknar en Kindle-platta, sĂ€ger Andreas Dahlin. Den lyser inte som vanliga skĂ€rmar gör. IstĂ€llet reflekterar den ljuset som den blir belyst med. DĂ€rför fungerar den vĂ€ldigt bra dĂ€r det Ă€r ljust som exempelvis ute i solen, i motsats till LED-skĂ€rmar som fungerar bĂ€st i mörker. Samtidigt behöver den bara en tiondel av den energi som en Kindle-platta behöver, vilken i sin tur behöver mycket mindre energi Ă€n en LED-skĂ€rm.

Allt bygger pÄ polymerernas förmÄga att reglera hur ljus absorberas och reflekteras. Polymererna som tÀcker ytan leder elektroniska signaler genom hela skÀrmen och skapar högupplösta bilder. Materialet Àr Ànnu inte redo att anvÀndas, men sjÀlva grunden finns nu. Forskarna har testat och byggt ett fÄtal pixlar, som bygger pÄ samma röd, grön, blÄ (RGB)-teknik som anvÀnds i LED-skÀrmar för att skapa fÀrger, med positivt resultat. Det som ÄterstÄr Àr att bygga upp pixlar som tÀcker en yta stor som en skÀrm.

– Vi arbetar med grundforskning, men steget till att skapa en produkt borde inte vara lĂ„ngt borta. Vad som behövs nu Ă€r ingenjörer, sĂ€ger Andreas Dahlin.

Ett hinder idag Àr att skÀrmen innehÄller guld och silver, vilket skulle göra massproduktion dyrt.

– Guldytan Ă€r 20 nanometer tjock sĂ„ det Ă€r inte vĂ€ldigt mycket guld i den, men som lĂ€get Ă€r idag sĂ„ förbrukas mycket guld under tillverkningsprocessen. Antingen försöker vi minska förbrukningen eller sĂ„ tar vi reda pĂ„ hur vi kan minska produktionskostnaden pĂ„ nĂ„got annat sĂ€tt, sĂ€ger Andreas Dahlin.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2