Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© fideltronik Elektronikproduktion | 18 november 2016

Fideltronik fortsätter satsa i Skandinavien

EMS:aren Fideltronik fanns på plats under Electronica. Vi passade på att prata om den skandinaviska verksamheten med Sverigechefen Johan Holm.

Fideltronik har sedan ett par år tillbaka etablerat sig med en bas på den svenska marknaden via fabriken i Herrljunga. Tidigare under året rapporterade Evertiq om att verksamheten här befann sig i förändring då en av storkunderna kommer att flytta sin produktion till Fideltroniks verksamhet i Polen. Det innebar också varsel och neddragningar i antalet anställda. Nu är fokus att bredda kundbasen, förklarar Johan Holm: – Vi tog en medveten risk när vi tog över anläggning i Sverige då den har varit beroende av en stor kund. Detta arrangemang är fortfarande bra för oss men när produktionen nu läggs ut till Polen behöver vi fler ben att stå på. Den resan har gått långt över förväntan. Johan Holm beskriver det som en ketchupeffekt sedan Fideltroniks intåg i Sverige. – Det tar några år att bli accepterad på marknaden. Sedan tycker jag ändå att vi på knappt tre år har gjort en bra breddning av vår kundbas. Neddragningen hos vår storkund kom lite oväntat men det är något som vi kan hantera. Förändras er roll inom koncernen av den neddragning ni gjort vid fabriken? – Nej egentligen inte. Vår roll har varit att befinna oss nära kunder och arbeta med moderata seriestorlekar. Är det högvolym är det Polen som gäller och det har varit tanken från början. Det som är kul och som växt snabbare än väntat är försäljningen av testsystem. Här har vi en styrka inom koncernen och detta erbjudande har vi kunnat attrahera flera kunder i Skandinaven med. Hur pass svårt är det att komma in på marknaden som en ”ny” spelare? – Vi har kunnat leva på att fabriken hade ett gott rykte så vi började inte från noll där. Sedan är det så att de stora elektronikköparna känner till Fideltronik-gruppen sedan tidigare. Tanken är att vi ska finnas nära de lite mindre kunderna som behöver ha prototyper nära sig. Där har det tagit lite längre tid att etablera vårt namn. Fler ben ska göra skillnaden Bolaget arbetar aktivt mot kunder inom bland annat medicin och industri. En viktig pelare för bolaget där de också särskiljer sig något är det starka fokuset på reparationstjänster: – Där står vi på en bra system-mässig grund med globala konton med distribution till 50 länder. Vi har omsatt detta till ett bra försäljningserbjudande också mot andra kunder och detta område har ökat i storlek med fyra gånger.
"Många kör utveckling av teknik här och produktion på annan plats. Vi erbjuder engineering baserat på resurser i Polen. Detta gör att vi kan vara attraktiva i totalkostnad för att ta fram en ny produkt."
Dessutom har Fideltronik ett upplägg med tjänster tillgängliga från Polen: – Många kör utveckling av teknik här och produktion på annan plats. Vi erbjuder engineering baserat på resurser i Polen. Detta gör att vi kan vara attraktiva i totalkostnad för att ta fram en ny produkt. Kör man mindre volymer blir utvecklingskostnaden väldigt intressant och oftast viktigare än sista tioöringen på produktpriset. Sedan har vi också rätt kompetens i fabriken för att ta produkten vidare till högvolym. Förutom detta har Fideltronik också etablerat ett samarbete med teknikkonsulter på plats i Sverige. Investeringar och satsningar 2017 Under 2016 kommer Fideltronik också satsa framåt, både i Skandinavien och på koncern-basis. – För vår del har vi startup på väldigt många nya kunder och vi befinner oss i en intensiv fas. Det innebär också en breddning av kompetenser där vi investerar i ny teknik som är intressant för nya kunder. Johan Holm nämner bland annat investeringar rörande lackutrustning och selektivlödning. Dessutom satsar koncernen på en ökad total närvaro i Skandinavien. Notes tidigare enhet i Oslo såldes tidigare under året till Dynamic Precision AS – där Fideltronik har ett 80-procentigt ägande.
Annons
Annons
2020-08-05 00:04 V18.8.2-2